Miért nem müködik a léptető motor?
Először majdnem azt írtam hogy hülye vagy, de itt nem szabad ilyesmit írni.
Kell hozzá egy léptetőmotor vezérlő.
Meg némi ismeret a működéséről.
Ne szégyelld használni a google-t.
Egy léptetőmotor nem fog menni közönséges tápegységről, mert több fázisú négyszögjel kell neki.
De hogy azt hogyan, meg attól függ hogy unipoláris vagy bipoláris a motor.
Igaz hogy a vezérlő is csak a tápfeszt kapcsolgatja a tekercsekre, de te ezt egy stabil táppal és drótok érintgetésével nem fogod tudni reprodukálni.
Mert nem tudod ugyanazt csinálni.
Pl. a fázisokat kézzel váltani néhány us idő alatt úgy hogy a drótokat érintgeted egymáshoz.. ne viccelj már!
Kedves kérdző, ne vedd figyelembe Szirty kolléga válaszát, ő sajnos abból indul ki, hogy ő nem csinálná ezt. :)
Dehogynem!
Mozgásra lehetett bírni. Rángatózik... :)
Az volt a probléma egyébként, hogy a motornak állandóan áram kell, akkor is ha áll.
Az érintgetéssel az áram megszakadt a fázisváltások között, a tartó nyomaték megszűnt, ettől a motor elmozdult.
A megszakítás nélküli fázis váltást nem tudod kézzel reprodukálni ezt írtam és szerintem ez továbbra is igaz.
Amúgy a videón bipoláris motor van, a kérdésben meg unipoláris.
Ott ugyanez a helyzet csak nem kell polaritást váltani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!