Vélemény IPad mini 4-ről?
Bár a kérdés régi, de beírom a véleményem, mert sok helyen árulják használtan még ezt a készüléket, lehet van, akinek segítek vele. Aki kedvező árban használható és kompakt iPad-et keres, elsősorban tartalomfogyasztásra, neki ajánlom ezt a készüléket.
Én pont két hete vettem, másodlagos táblagépnek, és még 2024-ben is egész jó. A másodlagos nálam annyit jelent, hogy iPad 9 mellé vettem, napi átlag 2-3 órát használom, ezt viszem magammal. Nem szeretnék drága készüléket hurcibálni, mert bármikor elejthetem, elhagyhatom, vagy ellophatják (iCloud zárat tettem bele, hogy ne élvezhesse más). Az iPad 9-hez képest sokkal kisebb a mérete, ami előny is, meg hátrány is. Nagyon kompakt és könnyen hordozható, de a használat közben kényelmetlenebb, mint a nagyobb kijelző.
Ami pozitívum, hogy még mai szemmel nézve is nagyon szép a kijelző képe, teljesen jó a felbontása is. A kamera is egész jó fotókat csinál, bár a felbontása csak 8 Mpx, viszont az élessége, a színhűsége és a kontraszt tökéletes. A kialakítása elég masszív, fémházas a hátlapja, ahogyan az előző válaszadó írta, jó eséllyel kibírja törés nélkül, ha elejtem. A hangszórók hangja is szép.
Mivel már régi modell, ezért az iPadOS 15.8 a legújabb verzió, amire frissíthető. A jó hír, hogy erre még csaknem az összes népszerű szoftver telepíthető, kompatibilitási problémákat nem tapasztaltam. Nekem a 16 GB-os verzió jutott, ezt keveslem benne. Az iPadOs kapásból 10 Gb-ot elfoglal, így 6 GB marad az egyéb szoftvereknek és adatoknak. Nem sok alkalmazás fér rá (van nagyobb tárhelyű modell is), de böngészésre, közösségi médiára, YouTube-ra és streamingre megfelel. Az 1080p-s videókat még akadozás nélkül viszi.
A hardver ma már nem túl erős. A processzor 2 magos 1,5 GHz-es, a RAM pedig 2 GB DDR3-mas. Az iPadOS ezen szépen fut, de pl. böngészéskor egy-egy nagyobb weboldal betöltési ideje kínosan lassú. Viszont hibátlanul működik minden, fagyásokat nem tapasztaltam. Zenehallgatás közben semmivel sem rosszabb, mint egy újabb modell. A YouTube alkalmazás is gyors rajta, meg az Streaminget és szépen viszi, filmet és videókat nézni tökéletes. Játékokra nem ezt a készüléket ajánlom. Persze ez alatt nem a szókereső vagy snake stílusú játékokat értem, a Super Mario Run sem szaggat rajta, de egy kicsit is komolyabb játékot már nem vinne.
Aki használtan vesz készüléket, az akkumulátor állapota a legfontosabb, erre nem árt figyelni, mert ha cserélni kell, úgy már nem lesz olyan jó árban. Én 100%-os akkumulátorral vettem, ami pozitívum, mert maga a készülék még pár évig használható lesz és marad a fent írtakra, de csak akkor, ha az akkumulátora jó.
Összességében szerintem megéri az iPad 4 2024-ben is, ha nincsenek nagy elvárásaink. De inkább csak másodlagos készüléknek ajánlanám, esetleg gyereknek vagy nyugdíjasnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!