Egyenáramú, szobai LED izzó létezik?
Javítom a kérdést. Hálózatba akarom csatlakoztatni, de azt akarom, hogy egyenáramú legyen maga az izzó, így nem villog.
Ilyen már létezik olvasólámpában.
Nem humornak szántam, jó volna ha az emberek lennének annyira műveltek,hogy tudják azt, hogy a LED nem izzik, még akkor sem ha van olyan kereskedő, aki így hívja.
Egy normál izzó egyébként működik egyenáramról is, hiszen csak egy darab drót. Ha hálózatba dugod, akkor 230V/50Hz-et fog kapni, tehát váltakozó áramot.
Létezik. Minden LED eredendően egyenáramú.
Hogy a 230V-os LED-es fényforrások mennyire hajlandóak 230V DC-ről üzemelni az már egy másik kérdés, az előtéten múlik.
Pl. az olcsó kínai RC tagos fesz ejtős nem fog menni DC-ről.
De használhatsz 12V-os LED szalagot meg hozzá DC tápegységet. Az nem fog vibrálni.
Pedig én már láttam led izzót, de csak elműködés utániról készült makro fotót. Az olyan működés közben, mint mondták, mint a vaku villanás. A fény kibocsájtó chip felületére termokompressziós kötéssel rögzített arany huzalon volt egy rövid szakadás és az arany huzal két maradék végén egy-egy arany olvadék gömböcske volt látható. Na az bizony LED izzó volt addig a rövid pillanatig, amíg átfutott rajta az a túláram, ami képes volt izzásra késztetni az erre leginkább alkalmas részét, az arany bekötő huzalt.
Erről a "led izzó"-ról nekem az jut eszembe, amikor az egyik faluban bevezetik az áramot és a másikban még petróleum lámpával világítanak. Átmegy a sógor a szomszéd faluból, és felkiált, né gázsi, nálatok deróton dzsal a pertró!
Világított de mégse a régi lámpa, akkor is a petró világít benne, mi mást mondhatna rá..
Ezek ilyen megszokott formák, amihez már a szó formális szintjén hozzá nőtt az ember. Ami világít az ég, általában. Ma már nem, de megszokták az emberek és a kereskedők is egyszerűbbnek tartják azon a néven nevezni a fényforrást, amit már megszoktak az emberek, még ha már nem is az a működés fizikai alapja.
A másik, hogy a LED működik-e egyenáramról.
A LED chip csak arról működik!
Ahhoz, hogy a ledet váltóáramról lehessen üzemeltetni, már külön céláramkör szükséges. Viszont a gyári ledes fényforrások (amik nem izzók).. :)) ..azok általában a hálózati váltófeszültség fogadására tartalmaznak áramköröket, ami lehetővé teszi a váltóáramú üzemelést is.
Köszönöm a válaszokat.
A led szalag ígéretesnek hangzik.
Az elnevezést tovább boncolva: Szigorúan véve a hagyományos izzó is LED, mivel az is fény kibocsátó dióda. Dióda = két lábú.
"Az elnevezést tovább boncolva: Szigorúan véve a hagyományos izzó is LED, mivel az is fény kibocsátó dióda. Dióda = két lábú."
Mocsoda?? :)
Dehogy dehogy! Szerinted én dióda vagyok? Két lábam van! :)
Aminek két lába van az dióda? Láttál már ellenállást, kondenzátort pl?
A hagyományos izzó semmilyen tekintetben nem dióda.
Ne trollkodj kérlek :)
..akkor csak azt nem tudom, hogy a kutya melyik négy lábú alkatrésszel helyettesíthető.. hmmm.
Szóval attól, hogy valaminek két lába van, még nem dióda.
Viszont mindenkinek szabad tanulni :
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!