Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mitől van az hogy egy villanym...

Mitől van az hogy egy villanymotor csak a saját akkumulátoráról működik?

Figyelt kérdés

Van egy 3.6 voltos villanymotor, egy akkus csavarozóból szedtem ki, és ACDC adapterrel szeretném működtetni. Elméletileg lehetséges nem? Viszont csak arrol az aksiról illetve még a telefonom aksijáról működik. Sok adaptert kiprobáltam különböző feszültségűeket de eggyikkel se megy.

Az egyik adaptert ( 5V ) kimértem és amikor rá volt kötve a motorra 0.56 voltot adott le. Azt értem h nagy ellenállás meg stb de az adapter elméletben bármekkora terhelés van rákötve tartania kéne az alap feszültséget nem ? Valami ötlet esetleg mivel próbálkozzak?

2016. márc. 12. 12:34
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem elég a teljesítményük a motor táplálásához elegendő áramerősség leadásához.

P=U*I

2016. márc. 12. 12:36
 2/3 vatafak ***** válasza:
*egyiket*...az szép lenne ha " az adapter elméletben bármekkora terhelés van rákötve tartania kéne az alap feszültséget" így lenne, de valójában közel sem ez a valóság
2016. márc. 12. 13:33
 3/3 anonim ***** válasza:

Mondjuk egy 6 voltos autóakku töltővel

Az a baj, hogy ezek az adatperek fél...egy ampert tudnak legfeljebb. Indításkor egy ilyen motor, ameddig a forgórész meg nem mozdul, felvehet 8-10 ampert is.

Ami egy akku esetében nem gond, lehet hogy a 3,6 voltos akku feszültsége egy tized másodpercre leesik 1,5 voltra, de az a 10 amper átfolyik a motoron, és mogmozdul. Az adapter viszont csak addig adja ki a ráírt feszültséget, amíg el nem éri az áram a ráírt értéket. Nagyobb terhelésnél már az áramot tartja, a feszültség meg leesik annyira, amennyire.

Ha az egy 5 volt 1 amperes adapter volt, akkor a motor ellenállása 0,56 ohm lehetett álló helyzetben. Egy feltöltött 3,6 voltos akkuból még terhelten is kijön 3,9 volt, a motoron az indulás pillanatában 6 amper körüli áram folyik.

2016. márc. 12. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!