Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A Holdat milyen erős lézerrel...

A Holdat milyen erős lézerrel lehetne megvilágítani?

Figyelt kérdés
Persze úgy, hogy az a Földről is látszódjon éjjel szabad szemmel.
2016. márc. 3. 23:00
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Mekkora troll lennék, ha az egész Holdat rózsaszínűre változtatnám. Hány gigawattos lézert kéne építenem?
2016. márc. 3. 23:01
 2/14 anonim ***** válasza:

A Holdat milyen erős lézerrel lehetne megvilágítani?

nagyon

2016. márc. 4. 01:41
 3/14 anonim ***** válasza:
még ha meg is építenéd, akkor is nagy lenne a villanyszámla
2016. márc. 4. 07:02
 4/14 A kérdező kommentje:
Persze az hogy az egészet bevilágítani, azt csak viccnek szántam. De láttam youtube-on, fényes nappal 25 km-ről elég jól látható a 200mw lézer https://www.youtube.com/watch?v=FSf8dqB5LX4 . Videók is vannak, házilag barkácsoltak 1000 wattos lézereket, a videóban szereplőtől ötezerszer erősebbet. Én meg csak arra gondoltam, hogy a nem fényes részén esetleg látható is lehetne egy nagyon erős lézer, mondjuk egy 10 kW jól fókuszált.
2016. márc. 4. 07:17
 5/14 anonim ***** válasza:

80 km terjedés a légkörben,a többi vákuumban terjed. A Hold felszíni albedója rendkívül alacsony (0,12), tehát már csak kb a tizede fényt veri vissza. Plusz újabb 80 km a légkörben. Akkor látnád ha a visszaverődés merőleges lenne a Hold felszínéről, de a szórás miatt még ettől is kevesebb fény jut vissza hozzád.

Úgy gondolom a visszaúthoz szükséges teljesítmény (mintha a Holdról világítanál ide) 5-10 ezerszeresével kellene innen megcéloznod.

Minden további matekot nélkülözve csak puszta becslés alapján 5kW biztos kellene hozzá.

2016. márc. 4. 09:49
 6/14 Wadmalac ***** válasza:

Kevés lesz. Vagy elég fényerejű de túl kis fénypont lesz a láthatósághoz, vagy látható felületre szórod szét, de akkor meg gyenge lesz.

Amivel a DARPA lövöldöz le drónokat, az is talán kevés lenne ide.

Ilyet nem csinálsz sufniban.

Persze kisebb teljesítménnyel is lehet valamit kezdeni, csak akkor felejtsd el a "szabad szemmel" kitételt. Van 100 m-es felbontású távcsöved a Holdhoz?

2016. márc. 4. 10:23
 7/14 A kérdező kommentje:
Itt van egy kép [link] . Ez egy sima 200mw lézer. Ha teljesen kinagyítjátok, ki lehet venni a zöld fényt, de ez szerintem olyan minimum 500-szoros nagyítás végeredményben.
2016. márc. 4. 12:16
 8/14 anonim ***** válasza:
Tényleg: [link]
2016. márc. 4. 12:55
 9/14 Wadmalac ***** válasza:
Isten látja lelkemet, próbálom, erőlködök, de xart se látok. :D
2016. márc. 4. 12:55
 10/14 Wadmalac ***** válasza:
#8: :D
2016. márc. 4. 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!