Hajszárító motorral meg lehet hajtani egy biciklit?
Nem nagyon értem az elképzelést :D
Elméletben lehetséges, de gyakorlatilag nem az. Van az az áttétel amivel az az apró motor meghajt egy biciklit, de egyrészt a motor túl gyenge a feladathoz és lassú lesz, nem is kicsit, másrészt a hajszárító 230v-on üzemel, és annyi akkut sorba kötni rettenetes drága, és veszélyes. Egy 12, vagy inkább 24v-os Kb 2-300w teljesítményű motorral számolj.. :D
Vagy vegyél használtan egy régebbi elektromos kerékpárt, tegyél bele új akkut, és kész is :)
Nagyon jó ötlet!
Megfelelő áttételezéssel, akár órákig is lehetne bringázni.
Szépséghibája, hogy csak egy olyan sugarú körön haladhatnál, amilyen a 220V-os kábel hossza. :)
Szóval, szerinted egy 12V-os akkumulátor egyenárama képes meghajtani egy 220V-os váltóáramú hajszárító motorját olyan mértékben, hogy eközben még kb. 60-80 kilogrammnyi terhet is megmozgat?
Az az érzésem, nem nagyon látogattad a fizika órákat. ;)
Veterán vas, láttál te már közelről hajszárítót? Szerintem nem.
A hajszárítókban nem 230 voltos motor van. Legalább is azokban az olcsó cuccokban, amiket eddig szétszedtem nem az volt. Egyszerűen az egyik fűtőszálat mint feszültségosztót használják, és valahol 10-20 volt tájékán van egy leágazás, amiről egy kefés motort hajtanak. Az állórásze sem állandó mágnes, hanem tekercselt, emiatt működik egyen- és váltakozófeszültségről is. Te magad is ki tudod próbálni: állítsd a hajszárítódat hideg levegő fújásra, majdnem teljesen fogd be a szívónyílását, és azonnal érezni fogod hogy langyosat fúj: az előtét-fűtőszál melegszik.
Amúgy meg egy hajszárító motor 10-20 watt telejsítménye nagyon kevés lenne egy kerékpár hajtásához.
A motor teljesítménye túl kicsi egy kerékpár hajtásához, ezért nem indulna el, vagy olyan mértékű lassítóáttételre lenne szükség, amely olyan alacsony sebességre lenne csak képes, aminél lehetetlen a kerékpárt egyensúlyban tartani.
Valószínű az is, hogy az áttétel veszteségi teljesítményét sem lenne képes kiszolgálni a motor.
Tehát nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!