Hogyan kellene elrendezni az elemeket?
ket dc motrot szeretnek kiprobalni aurdinoval, egy L298N motor vezerlovel,ez szerint bekotni:
Van ket darab ilyen AA elem tarto:
Hogyan kene bekotni,hogy 5V ot kihozzak belole?
Ha igy probaltam ki,akkor csak 2.54V mertem ,mintha csak az egyik fele (szoval ha csak 2drb elem lenne)...valszeg ez parhuzamos bekotes es felezodnek....de hogy kene akkor bekotni? :U
Párhuzamos kötésnél a feszültség nem növekedik, sorosnál összeadódik.
Amit te csináltál az vegyes kapcsolás, hiszen az elem tartóban sorba kötött a két ceruza elem, és te ezekből kettőt kötöttél párhuzamosan.
Mivel a ceruza elemek 1,5V névleges feszültségűek, így ha sorba kötöd a két elemtartót (amiben sorba van kötve a két elem) 3+3V lesz a névleges feszültség. Ha elem helyett akkumulátorokat használsz, akkor - mivel azok csak 1,2V-osak - a soros kötéssel 4,8V-ot érhetsz el.
Ha az egyik elemtartóból kihagyod az egyik elemet, és a másik helyét áthidalod, akkor 4,5V lesz a feszültség.
Használj valami rendes tápegységet ha rendszeresen kísérletezel.
Már meg ne haragudj, de szerintem mielőtt mikrovezérlővel, motorvezérlőkkel kezdesz foglalkozni, az elektronikai alapismeretek elsajátítását javasolnám.
(Máskülönben nagyon sok kudarc fog érni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!