Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Led szalag teljesítményét...

Led szalag teljesítményét hogyan tudom megmérni?

Figyelt kérdés

Vagy egy 5 méteres Led szalagom, aminek nem tudom a teljesítményét. Megbízható "piacról" származik.

Csak annyi van ráírva a zacskójára, hogy 5050 DC12 volt.

Ehhez kellene betáp, amihez tudni kellene, milyen teljesítményű a cucc.

Itthoni fogyasztásmérővel és különböző gépek tápjaival megpróbáltam kinyomozni. Amikor egy 250mA-eshez csatlakoztattam, 50W-ot mutatott fogyasztásnak, amikor egy 400mA-eshez, akkor 80W-ot, egy 500mA-essel pedig 45W-ot.

Hogyan lehetne pontosan megmérni? Mivel totálisan laikus vagyok, valaki magyarázza már el pontosan lépésről lépésre ennek menetét.

Van multiméterem is :))

Amúgy ha nagyobb tápot kötök rá, lehet valami baja akár a tápnak, akár a szalagnak?

2015. dec. 7. 22:33
 1/10 anonim ***** válasza:

A méterenként 10W reális lehet.

Multiméterrel megmérheted az áramfelvételét, kösd sorba árammérés üzemmódban a 12V tápvezetékkel. Lehetőleg a legynagyobb méréshatáron (10A), ott a legkisebb a mérősönt ellenállás, nem csökkenti számottevően az áramot. Mérd le a feszültséget is pontosan. AZ áram és a feszültség szorzata lesz a ledszalag teljesítménye. Például 11,85 V 3,25 A 38,5W teljesítményt jelent. AZ meg a tápegység hatásfokán múlik, hogy a hálózatból mennyit vesz fel.

2015. dec. 7. 22:42
 2/10 A kérdező kommentje:

Bocsi! Mondtam, hogy laikus vagyok. Hogyan is van ez?

A tápot rákötöm a szalagra. A multiméterrel hol kell mérnem? Ahol a betápot adom, vagy a szalag másik végén?

2015. dec. 7. 22:55
 3/10 A kérdező kommentje:

Menet közbe feldaraboltam 1 méteres darabokra, mivel úgy kellenek majd. Rákötöttem 1 darabot egy 1 amperes univerális adapterre, és a betáplálás helyén megmértem.

Piros kábel a 10A feliratú csatlakozóba dugva, forgókapcsoló a 10A-re állítva, a mutatott érték 3,35, majd a piros kábel átdugva a VmAohm-ba, forgókapcsoló a 200-ra állítva 11,8-at mutat. Ez akkor azt jelenti, hogy 11,8V*3,35A azaz 39,5 W??? Egy egy méteres darabnak? Lehetetlen.

Hol rontottam el?

2015. dec. 7. 23:26
 4/10 A kérdező kommentje:

Ezt az egy méteres darabot is megmértem költségmérővel: 16W-ot mutat. Ez lehet egy egy méteres darabnál?

Bár hogy ez hogy jön ki a fenti mérésből?

2015. dec. 7. 23:46
 5/10 anonim ***** válasza:

Ott rontottad el, hogy az árammérőt párhuzamosan kötötted rá a tápra. Megmérted a rövidzárlati áramát.

Naszóval: bekötötted a tápba a led szalagot két vezetékkel, a pozitívat a pozitívra, a negatívot a negatívra. Ez két vezeték. Az egyiket vágd el, és ott ahol elvágtad, oda kössed be az árammérőt 10A állásban. Megtippelem: 1,2 ampert fog jelezni, ami 14,4 Watt, a többi a tápegység vesztesége.

2015. dec. 8. 00:22
 6/10 A kérdező kommentje:

Ott a pont!

Most sorba kötöttem őket. A mért eredmény közelít az általad tippelthez: 0,9 A

Viszont ha ezzel a módszerrel megmérem a feszültséget is, akkor a led csík elalszik, miközben a műszer 5 V-ot mutat.

Ez mit jelent?

2015. dec. 8. 02:37
 7/10 anonim ***** válasza:

Azt, hogy még nem értetted meg a mérés logikáját :)

Áramot sorosan mérünk, a műszer a vezetékben folyó áramot méri.

Feszültséget pedig párhuzamosan, úgy ahogy először az áramot próbáltad mérni, 20V állásban ráakasztva a tápegység kimenetére, miközben a ledsor is rajta van.

2015. dec. 8. 22:01
 8/10 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi a segítséget.

Esetleg még annyit, hogy mi van akkor, ha nagyobb teljesítményű tápot kötök rá, lehet valaminek valami baja?

2015. dec. 9. 00:50
 9/10 anonim ***** válasza:

Ha a táp stabilizált, akkor nem. Az ilyenekből 12V jön ki, nem hullámos, nem lüktető, hanem sima egyened DC.

Azoktól óvakodj, amikben csak egy egyenirányítóhíd meg egy pufferkondi van, mert azokból kb a ráírt áram 85%-nál kijön a ráírt feszültség + - 10%.

2015. dec. 9. 23:42
 10/10 A kérdező kommentje:
És vajon honnan tudhatom, hogy stabilizált-e egy táp? Van valamilyen konkrét jelölés erre, vagy csak amit az eladó mond, és vagy rá van írva, vagy nincs a dobozára?
2015. dec. 10. 14:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!