Egy 19V-os laptop töltőről üzemeltethető -e 2db sorosan kötött 12V-os számítógép ventilátor?
Tudom, polaritáshelyesen kell bekötni, lassabban fognak forogni mint 12V-on, és a ventilátorok képesek akár 7V-on is stabilan működni.
Azt nem tudom, hogy a töltő figyeli -e, hogy van -e terhelés rákötve, és csak akkor "kapcsol be".
A 2 venti terhelésben sehol nincs a laptophoz képest.
Működhet, de mivel a PC ventilátorokban elektronika van (elektronikus kommutációjú motor) én párhuzamosan kötnék a ventilátorokkal (külön mindkettővel) egy-egy 100-220uF/25V elektrolit kondenzátort (szintén polaritáshelyesen).
A két ventilátor ugyanis nem fog szinkronban forogni és a vent. elektronikája szaggatottan kapcsolgatja a tekercset.
Ezért ha az egyik vent. elektronikája egy adott időpillanatban éppen bekapcsolja a tekercset a lapát szöghelyzetének megfelelően a másik meg ugyan emiatt éppen kikapcsolja, akkor az egyik ventilátorra akár 15-19V feszültség is juthat. Ezt vagy elviseli vagy nem.
A párhuzamos kondik ezt a problémát enyhítik.
Használj teljesen egyforma ventilátorokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!