Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy UV energiatakarékos izzó...

Egy UV energiatakarékos izzó tényleg károsíthatja a szemet stb?

Figyelt kérdés

Ma vettem egy kisebb teljesítményű (11W) UV izzót dekorációs célból így Karácsonyra, nagyon klassz hangulatot tud kölcsönözni az egész szobának. Nem fénycső hanem csak simán bele lehet tekerni a rendes foglalatba. És ugye itt jutott eszembe, hogy UV-s napszemüvegek vannak hogy ne érjék az ember szemét a kinti napfényből érkező UV, tehát akkor károsítja? meg a cikk is írja: "A nagy mennyiségű UV-sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és a látás romlásához vezetnek. Rövid- és hosszú távú roncsolódások lehetnek a retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások, katarakták (szürkehályogok) és a kúszóhályog (pterygium)" (origo)

Meddig égethetem? Pl ha este bekapcsolom, nem akarok problémát mert amúgy is szemüveges vagyok... Most beparáztam kicsit. Ki tud erről mondani valamit? ... Vagy ez annyira kis teljesítményű, hogy nem árt, mert nem a 3-400W-osról van szó... Tudtok segíteni? Köszönöm.

2015. dec. 1. 11:27
 1/4 Wadmalac ***** válasza:

Az EU-s szabványok csak olyan Uv-s égőket engednek forgalomba, ami sem teljesítményre, sem hullámhosszra nem lesz szemkárosító.

A kínai noname változatokkal már nem árt az óvatosság. Még a fehér fényű kompaktoknak is lehet káros Uv-spektruma.

2015. dec. 1. 14:49
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Ez nem gagyi, tudom, hogy olcsó húsnak híg a leve. AKkor megnyugodtam!!! :)
2015. dec. 1. 17:46
 3/4 A kérdező kommentje:
És háziállatoknak sem árt?.... Kismadaraknak (mert 2 van itthon ) és halaknak? Bocs a retardszintű kédezéshez de nem találok semmi hasznosíthatót ebben a témában :(
2015. dec. 4. 17:08
 4/4 A kérdező kommentje:
Ezt csak, ami viszont elég gáz - [link]
2015. dec. 4. 17:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!