Milyen mélyládát ajánlotok?
Szia . Sok féle ládát csináltam az évek során.Minél mélyebb , annál mélyebb.:) A lényeg minél nagyobbat csinálsz annál jobban lemegy hz-ben, ez persze a hangszórón is múlik . Mondok példát.. itthon 30cm-es hangszóró van 180 literes ládákban , és tettem bele térnövelőt is ( fríz) biztos ami biztos.) kb 40 hz még halható.
Az autómban 30cm-es hangszoró ,ajánlott kb 30 literes láda, csináltam neki 130 literest , a 30 hz-et simán adja, sajnos 70hz felett nem szól.
Az ithoni ládákban monacor , az autóban hertz van.
Ismerni kell a paramétereit az átlagokat, mi jó egy hangszórónak, persze ha a horn tervek alapján indulsz el akkor nem csodálom hogy ilyen nagy lett. :) Viszont azt kiszámolni megint csak nem egyszerű dolog. Nos értékek alapján a programom zárt ládát ajánlott ennek a mélynek mivel a QTS-e 0,45 ös érték felett van! Viszont SAL hangszóró ki tudja, lehet a te példányod pont határeset és jó reflexként is.
Szóval zárt láda , mivel zárt ládához kisebb doboz kell így azt mondom 70 liter és 47Hz-es hangolás. Túl nagy, vagyis program szerint ennél nagyobb 80-90literes ládában megnövekedhet a membránkitérés,tehát lényegesen hamarabb éri el az xmaxot :)
Reflex ládát is próbáltam nem sok eséllyel ami kijött az 110 liter / 40Hz -es hangolás 2x10cm átmérőjű reflexcső, ami legalább 16cm hosszú.
Üdv. N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!