Mi történik, ha egy átlagos elektromos cuccot, aminek 50 Hz-es hálózati frekvencia kell, olyan feszültségforrásra kötök, ami magasabb, vagy alacsonyabb frekvenciájú (mondjuk pl.10 Hz, vagy 200 Hz)?
Ezek igazak, amit írt az utánam hozzászóló, de akkor se 10 és 200 Hz van. Én arra értettem, hogy az nagyon nagy eltérés és azok tönkre vágják a dolgokat. itt +10 Hz-ről beszélünk. Csak hogy azért mentsem magam ,annyira hülye ne legyek :)
Mondjuk egy 50Hz-es motort ha rákötsz 200Hzre lehet elfüstöl. Egy számítógép főleg, ami annyira érzékeny, hogy szerintem 60Hzen is elfüstöl benne valami amint bekapcsolod, nemhogy 200on.
mondjuk hajsütő vas túl melegszik, szétégeti a hajad...
A frekvencia mérésekor megszámoljuk, hogy egy adott időtartam alatt hányszor ismétlődik meg az esemény, majd elosztjuk az illető időtartam hosszával.
1 Hz azt jelenti, másodpercenként egyszer következik be az esemény, 2 Hz azt, hogy kétszer stb. Az egység eredeti neve ciklus per másodperc (cps) volt, amit néha még ma is használnak. Más, a frekvenciát mérő egységek például a fordulat per perc (rpm) vagy a radián per másodperc (rad/s). A szívritmust és a zenei ritmust ütés per percben (bpm, beats per minute) mérik.
Alternatív módszer a mérésre, ha megmérjük két egymás utáni ismétlődés között eltelt időt (periódus), majd vesszük ennek a reciprokát:
"mondjuk hajsütő vas túl melegszik, szétégeti a hajad..."
Legalább olvastad volna az előtted szólót, hogy ohmos fogyasztónak mindegy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!