Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan kell jól forrasztani?

Névtelenül nevű kérdése:

Hogyan kell jól forrasztani?

Figyelt kérdés

Azt szeretném megtudni, hogy ha ki akarok cserélni egy kondit egy alaplapon, hogyan és milyen sorrendben csináljam?

Tudom, hogy veszélyes művelet. Azt is tudom, hogy olcsón megcsinálná egy gyakorlott ember. De én mégis szeretném tudni, hogy kell.

Egyszer már próbáltam, kiforrasztottam a régit, de nem sikerült jól beforrasztani az újat, mert a forraszanyag nem folyt be, hanem gömb alakú matadt mindkét lábnál. Nem kellene az alaplappal is csinálni valamit azon a helyen?

El tudná valaki magyarázni anélkül hogy leordítja a fejemet? (Magyar szokás) :)

2015. okt. 22. 08:22
 1/5 anonim válasza:

Bocs, hogy linkelek, de ebben minden benne van.

https://www.youtube.com/watch?v=8sBCZsj6ZtM

2015. okt. 22. 08:39
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Két lényeges eszköz:

Ónszippantóval el tudod távolítani a felesleges forrasztóanyagot. Mikor olvadt, rányomod és szippantasz. Ajánlott még a bent lévő alkatrész lábait körbeszippantani, rendkívül megkönnyítit az alkatrész kivételét!

Ha utána a nyákot simára akarod pucolni, akkor használj kiforrasztószalagot, teljesen leszedi a forraszanyagot. Használata: a szalagot ráteszed a tisztítandó felületre és rányomod a pákát. A kapilláris hatás okán az olvadt ónt felszedi a szalag.

Beforrasztáskor pedig használj gyantát és friss forraasztóónt. Általában az ónban is van valami gyantás trutyi. A gyanta segíti az ón terülésését, rendesen ránedvesedik a felületre, oxidoldó hatású. És jó a szaga :)

Kb ennyi, kis befektetéssel remek forrasztásokat fogsz készíteni :)

2015. okt. 22. 17:49
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. :)
2015. okt. 23. 07:43
 4/5 anonim ***** válasza:
Egy alaplapi kondenzátort valójában nem olyan könnyű kicserélni. Ha csak egy, vagy kétoldalú nyákon cserélnél kondit, nem lenne gond, de az alaplapok általában többrétegűek. Egy hatrétegű lapnál már gondot okoz, hogy kellően felmelegítsd, és szépen befolyjon a furatgalvánba. Ezen elsősorban flux-al tudsz segíteni, illetve a megfelelő hőmérséklet kiválasztásával. Ha túl meleg, égeti a lapot, ha túl hideg, nem futja be rendesen.
2015. okt. 23. 08:28
 5/5 A kérdező kommentje:
Én attól tartok, hogy túl nagy hőt kap a forrasztás környezete, vagy a kondi. Ezért nem merem felmelegíteni, nem melegítem fel kellőképpen. Nem tudom eldönteni, mikor elég meleg.
2015. okt. 23. 12:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!