Biztonsági leválasztó trafó minden esetben 2 külön csévetesttel rendelkezik?
Igen külön csévén vannak. De a két cséve nem feltétlenül van egyás mellett, lehetnek egymáson is.
"A 230/230 V-os biz.leválasztó trafó kivezetéseinek érintése nem okoz áramütést akkor sem ha mi földelve vagyunk?"
De okozhat!
De rossz a kérdésed. A leválasztás után a 230V annyival lesz "barátságosabb" hogy a föld fele nem fog áram folyni ha egy földzárlat keletkezik (pl. rajtad keresztül amikor megfogod).
Viszont a leválasztott 230V is át tud rajtad hajtani áramot és megöl ha pl. mindkét kivezetéssel kapcsolatba kerülsz, vagy a leválasztott (szekunder) oldalon már van egy földzárlat és a másik vezetéket fogod meg.
Tehát ha jól értem: egyik kezemmel megfogom a szekunder egyik kivezetését a másik kezemmel a másik kivezetését így akkor halálos lehet? Még akkor is ha szigetelő gumiszőnyegen állok?
Vagy a másik változat amikor a szekunder egyik kivezetését földelem a másik kivezetést kézbe fogom, ekkor is halálos lehet ha jól értem?
Gondolom a trafó teljesítményén és szekunder oldali áramerősségen is múlik az áramütés veszélyessége?
Üdv!
"...ekkor is halálos lehet ha jól értem?"
Teljesen jól érted! Mindkét esetben halálos lehet.
"Gondolom a trafó teljesítményén és szekunder oldali áramerősségen is múlik az áramütés veszélyessége?"
Valóban, azon is múlik, de halálos áramütés elszenvedéséhez nem kell túl nagy teljesítmény. Egy 20VA-es trafó már bőven elég lehet hozzá.
Ez a szerkezet is biztonsági leválasztó trafóval működik bár "csak" 100 V körüli feszültséggel.
Mi a véleményetek, mennyire vannak veszélyben azok akik ilyet használnak?
Bocs lemaradt maradt...
www.youtube.com/watch?v=7PwjNYDKUJI
"...minden esetben 2 külön csévetesttel rendelkezik?"
Igazából az előírás mindig is csak az volt, hogy kettős vagy megerősített szigetelés legyen.
"Vagy a másik változat amikor a szekunder egyik kivezetését földelem a másik kivezetést kézbe fogom, ekkor is halálos lehet ha jól értem?"
Olyan szabályos változat egyébként nincs, hogy a szekunder egyik felét leföldeled.
Attól éppen az elválasztás (ma így hívják) előnyei vesznének el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!