Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan tudom magam leföldelni?

Hogyan tudom magam leföldelni?

Figyelt kérdés
Pár napra elmegyek egy kis kirándulásra egy kisebb baráti társasággal. Gyerekkorom óta nagyon félek, hogy esetleg villám csaphat belém. Ha vihar van szinte rettegek. A kérdésem az volna, hogy miként tudnám magamat tartósan leföldelni? Olvasgattam néhány elektromos szakoldalt ezzel kapcsolatban, de nem igazán kaptam rá választ. Csak a fecsegés megy á-tól cettig. Valaki el tudná érthetően magyarázni, hogy tudnám ezt megoldni? Félek kimenni a lakásból. A kocsiban még valamivel biztonságosabban érzem magamat. Zsebben lévő fémtárgy mennyire óv a kisüléstől? Drótszőrű hajkefével letudom az ionokat vezetni valahova? Pár alapfogalmat jó lenne megtanulnom indulás előtt. Köszönöm.

2015. szept. 25. 15:23
 1/6 anonim ***** válasza:
2015. szept. 25. 15:45
 2/6 anonim ***** válasza:

Igen, pár elektronikai alapfogalmat nem ártana tisztázni.

Nem akarlak elkeseríteni, de ha le vagy földelve, attól pont, hogy nem fog a villám kikerülni.

A félelmed meg irreális. Ha nem kóvályogsz kint, a szabad sík terepen, miközben lecsapó villámok cikáznak, akkor nincs okod félni.

2015. szept. 25. 15:47
 3/6 anonim ***** válasza:
Neked egy mobil Faraday kalitkára van szükséged. :)
2015. szept. 25. 17:28
 4/6 anonim ***** válasza:

A villámról nem tudunk mindent. De kettőt tudunk:

1. A leggyakoribb fajta villám az úgy alakul ki, hogy fentről lefelé jön az előkisülés, majd amikor elég közel ér földelt dolgokhoz, akkor ezekből indul felfelé egy ellenkisülés. Mikor a kettő találkozik, akkor van a csatt.

2. A kisebb ellenállású dolgokból induló ellenkisülésnek nagyobb az esélye, hogy ő találkozzon a lefelé jövővel.

Ezért hát ha létezne hordozható Faraday kalitka, akkor a hordozója keserűen tapasztalná, hogy a környéken a villámok nagy része (! nem az egésze, merthogy a villám szeszélyes, mint a királylányok) a kalitkáját pörkölik.

Az elektrosztatikus védőruházattal az a kis baj van, hogy annak nem nulla ellenállása van. Nem nulla ellenálláson áthaladó 30-300 kA meg jól érezhető feszültségesést okoz.

Szóval énszerintem a tudomány mai állása szerint egy módszer van, a valószínűség csökkentése. Zivatarban épületben (nem fa!) tartózkodsz, nem állsz egyedülálló fa alá a törzsének támaszkodva (de a fa környezetében kisebb a veszély), a rónaságon lefekszel szépen, stb.

2015. szept. 26. 08:38
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha le vagy földelve, pont akkor csap beléd, mert a villám a föld felé akar menni...
2015. szept. 26. 23:18
 6/6 anonim válasza:
Hülye vagy öcsém :)
2019. nov. 16. 21:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!