Hogyan lehet gazdaságosan üzemben tartani zselés akkumulátort?
Akkumulátorokat szeretnék felhasználni a saját céljaimra a jövőben, de ahogy keresgélek, olvasgatok a kérdéskörrel összefüggésben az interneten, sehogyan sem akarnak letisztulni az agyamban az akkumulátor kezelésével kapcsolatos műszaki ismeretek.
Példaértékekként vegyük az alábbiakat:
Feszültség: 6 V
Kapacitás: 12 Ah
Ezekkel nincs gond, de aztán jönnek a szakkifejezések:
Kapocsfeszültség
Watt-óra
Üresjárati (?) feszültség - és hasonlók, - s innentől "összeborul" minden ott legbelül, a lombikban... :(
Egyszerűen nem értem, mit, miért, mi alapján kell kiszámolni ahhoz, hogy az ember gazdaságosan tudjon üzemeltetni egy akkumulátort?
Itt van például az töltőfeszültség kiszámolása! (?)
A töltőáramot - az olvasottak alapján - a kapacitás 10 %-ában jelölik meg. ( - Ez a példánkban 1,2 A, - ha minden igaz! )
Az viszont már megint homályos, hogy mi alapján számolom ki a töltési időt úgy, ahogy az is, hogy miként határozom meg azt a legalacsonyabb feszültséget/áramerősséget/kapacitást(?), amely kisütési érték alatt már nem szabad üzemeltetni az akkumulátort, - mert tönkre megy.
Ugyanez a helyzet a túltöltöttségi határérték meghatározásával is.
Hallottam olyan részleteket is - általam kimagaslóan jól képzettnek ismert ember szájából, - hogy a lúgos akkumulátorok a kapacitás 1,5-szeres, a savas akkumulátorok pedig 2,5-szeres bevitelét "viselik el" károsodás nélkül.
Tudna nekem ezekről a részletekről írni nekem valaki - Közép-Európai, átlagos értelmi adottságokkal megáldott ember számára emészthető nyelven? - Sajnos a tudományoskodó nyelvezettel nem nagyon bírkózik meg a proci... :)
Köszönettel!
Szerintem te túl mélyen bele akarod ásni magad a témába, egy egyszerű hétköznapi felhasználónak nem kell ilyeneket tudnia.
Ha mégis kíváncsi vagy ,nem fog menni szakirodalom és szakszavak nélkül.
Különben meg nem a zselés aksi ma a legelterjedtebb a hétköznapokban.
És rengeteg féle aksi fajta létezik, mindegyik más és más tulajdonságokkal.
Ne akarj tudni mindent, nem kell szakácsnak lenned, hogy jót kajáljál egy étteremben , ha meg főzni akarsz tanuld meg mi az a kandírozás meg a kínai kel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!