Ez hogy létezhet? A 9 V-os táp 17 V-ot ad, a 12 V-os pedig 19-et? Akkor nem értek semmit?
Most már elővigyázatos vagyok, és most is rámértem egy igen csak finom kis eszköz tápjára multiméterrel, mert az van rá írva, hogy 9 V miközben 17 V-ot ad ki, így nem merem az eszközhöz csatlakoztatni, kerestem egy tényleg 9 V-os tápot.
Az előző esetem pedig: az elviekben 12 V-os táp 19 V-ot adott, és tönkre vágta egy elég drága rádió adóvevőmet (nem gyárilag hozzá való volt, de 12 V-ot igényelt külső tápként, én meg nagy naivan rácsatlakoztattam ezt a "12 V-ost", és miután nem értettem, miért szállt el azonnal az adóvevő (megjavíthatatlanul), utána mértem csak rá, és 19 V-ot mutatott.
Most akkor hogy van ez? Értem én, hogy terhelt meg terheletlen, és azt is, hogy +/- pár V-ot esetleg elbír az eszköz, na de itt a példa, hogy mégse, és szépen egy sec alatt kidobtam az ablakon 70 ezret ...
Miért nem a ténylegesen kijövő fesz-t írják rá?
Érti valaki ezt?
Minél gagyibb a tápegység - de gondolom jelenleg inkább dugasztápról, vagyis adapterről beszélünk - annál rosszabbak a paraméterei. A legtöbb tápegységnek üresjáratban nagyobb a leadott feszültsége, mint a névleges, mert főként az olcsók nem tudnák leadni a rájuk írt teljesítményt. Persze terhelve beállnak nagyjából.
A kapcsoló üzeműek már jobbak, de ha jót akarsz, akkor vegyél stabilizált tápegységet, vagy építs bele stabilizátor IC-t.
na de látod, terhelve se áll be ... épp ez a gond.
Ezek dugasztápok, igen. na most akkor ezek a kis készülékek eleve gyárilag olyanok, hogy +/- pár V ingadozást elbírnak? Pl a keverőmre 9 V van írva, de a rádiós MIC vevőegységére meg 14 V, akkor tehetem nyugodtan mindkettőt 12 V-ra, és tuti jó lesz az úgy is? (mondjuk praktikussági szempontból nem bánnám, mert így akkor autóaksiról mehetne minden szabadtéren ...)
PA hangtechnikában a komolyabb készülékek váltakozó feszültségű külső tápokról működnek.
Az bolondbiztos, mert magában a készüléken belül töténik a szűrés, tabilizálàs. - Ezek viszont akksiról nem üzemelnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!