24 voltból 12-t hogyan?
Figyelt kérdés
Helló a helyzet a következő. Teherautóban nincs 12 voltos dugó a fülkében csak 24. Szeretnék használni egy ventillátort ami 12Vos. Milyen módon oldjam meg? kössek be ellenállást? Mit javasoltok? Olyan megoldás kell amit már a 24v-s dugó után barkácsolok, mert a cég nem enged módosítást. Korábban is mondtam már hogy kéne egy 12Vs vezeték de hallani se akarnak róla. Köszi a választ. U.i. a ventilátor teljesítményét nem tudom sajnos, nincs feltüntetve rajta.2015. jún. 11. 12:53
1/5 Szirty válasza:
2/5 A kérdező kommentje:
kössz a választ. nem gondoltam volna hogy ilyen drága, ennyiért már majdnem vehetek 24Vs ventillátort. Nem ilyedek meg az összeszereléstől sem ha volna egy rajz.
2015. jún. 11. 13:20
3/5 A kérdező kommentje:
ilyet találtam. hát ha ilyen egyszerű akkor biztos nem fizetek 5-6 ezret. ez megfelelő lehet?
2015. jún. 11. 13:27
4/5 Szirty válasza:
Igen, ez is megfelelő lehet az alábbi megszorításokkal:
- A ventilátorod nem vehet fel 1.2-1.5A-nál több áramot még induláskor sem! Bár nem tudom az LM7812-ben milyen jellegű a rövidzár védelem. Ha visszahajló, akkor esetleg el sem indul a ventilátor)
- Mivel ez a stabilizátor áteresztő típusú, és elég nagy a delta U elég durván fog melegedni, úgyhogy az LM7812-nek egy öklömnyi hűtőbordára lesz szüksége!
Ugyanezért a ventilátorod teljesítményével kb azonos teljesítményt fog hővé alakítani, tehát indokolatlanul nagy lesz a fogyasztása. Ha a ventilátorod 10W-ot fogyaszt, akkor ezzel a megoldással 24V-ról 20W-ot fog fogyasztani!
5/5 A kérdező kommentje:
köszi a válaszod. lemérem majd a ventilátort amperre mert nem irták rá. 20W nem nagy dolog a motor jár szóval tölt annyit szerintem. Vannak rajzok amik más IC köré épülnek de a nevek nekem nem mondanak semmit, amnyira nem vagyok jártas.
2015. jún. 12. 10:01
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!