Egy 3 izzós és 4 kapcsolós bekötéssel van gondom, a mellékelt ábra mutatja hogy hogy is szeretném bekötni a dolgokat. Nem értek nagyon hozzá de hiányzik onnan valami?
a lényeg az hogy az 1. kapcsolóval közvetlen mind a 3 izzót tudjam kapcsolni de ha az ki van kapcsolva akkor külön külön a 2. ,3. ,4. es kapcsolóval tudjam kapcsolagatni az egyes izzókat, az a gond hogy nem tudodm hogy létezik e olyan alkatrész ami csak egy irányba engedi átt a váltó áramot? , vagyis ha pl a 2. számu kapcsoló be van kapcsolva akkor ne engedje vissza a fázist az 1. kapcsoló utánni csomópontba.
www.kepfeltoltes.hu/150608/Bez_n_zvu_www.kepfeltoltes.hu_.gif
Ember, én sem tudtam volna jobban leírni a dióda rendeltetését. "Csak egy irányba engedi folyni az áramot".
Amúgy van egy érzésem hogy egyszerűbben is megoldható. Valami spéci többutas kapcsolóval. Hú de rég agyaltam áramkörökön...
Egy ilyen hármas kapcsolóra gondoltam. A beszerzése annál nehezebb lesz, de némi ügyességgel össze lehet kötni három egyszerű kapcsolót.
[link] (első vagyok)
Szerintem ágyúval lőttök a szegény verébre. :)
Én az 1-es kapcsolót közvetlenül beraknám a többi elé (főkapcsoló). Utána a többi kapcsolót meg szabadon lehet nyomkodni.
A sorba kötött "főkapcsolóval" csak az a gond, hogy ha azt akarjuk hogy mind a három égő világítson, az összes mellékkapcsolóknak BE állásban kell lennie. Magyarul felesleges a főkapcsoló...
Ha jól értettem a kérdező kérdését:
1. Egy főkapcsolóval egyszerre kapcsolhatjuk az összes égőt, a mellékkapcsolóktól függetlenül.
2. ÉS ha a főkapcsoló KI állásban van, mellékkapcsolókkal külön-külön kapcsolhatjuk az égőket.
Mondjuk az ágyúval verebet szóösszetétel nem teljesen szamárság.
Ha már "ügyeskedni" akarok a háromutas "főkapcsoló" elkészítésével, ügyeskedhetnék valami reteszt a mellékkapcsolókra, amivel egyszerre kapcsolhatom mind a hármat. És ha leszedem a reteszt, külön-külön is hozzájuk férek. Köszi!!
Ilyen kapcsolóval lehet egy helyről kapcsolni a lámpákat (1. kapcsoló). Így technikailag hat kapcsolót használsz.
Igaz! Teljesen felesleges a főkapcsoló.
Kiváncsi lennék, hogy mihez kell ilyen kialakítás?
Nem nagyon értem, hogy miért jobb négy kapcsoló, mikor 3 kapcsolót is egy mozdulat aktiválni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!