Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hangerő sazbályozó potmétert...

Hangerő sazbályozó potmétert a táp bementere kell vagy a jelre kell kötni? (lineáris poti gondolom nem jó)

Figyelt kérdés
2015. máj. 31. 19:23
1 2
 1/11 Szirty ***** válasza:

A jelre, de milyen eszközről van szó és milyen jelről azt elárulhatnád esetleg. Igen megkönnyíthetné a válasz adást!

"lineáris poti gondolom nem jó"

Azzal is fog működni. De sokkal érdekesebb lesz kitalálnod mekkora értékű potméter legyen. Erre is kíváncsi lennék!

2015. jún. 1. 11:02
 2/11 A kérdező kommentje:
a poti 10k ohm B ez van itthon és szeretném ezt használni. A jel nél arra gondoltam, hogy ami amit a telefonba vagy valamilyen lejátszóba dughatsz. Az erösítő egy épített 2x10 wattos tda 2009 erösítő ami tökéletesen működik. A hangszínszabályzót is id kell bekötni?
2015. jún. 1. 14:36
 3/11 Szirty ***** válasza:

Tehát egy erősítő "line" bemenetére akarod kötni egy potin keresztül a mobilod füles kimenetét?

Akkor a 10k B megfelel, de amúgy a "B" poti nem lineáris (az "A" lineáris).

A bekötését hogyan gondoltad? Az menni fog? Dupla potmétered van (stereo)?

2015. jún. 1. 15:39
 4/11 A kérdező kommentje:
nem két potit akarok külön mindegyik bemenetre (jobb és bal ra is) szóval akkor nem a tápfeszültséget kell változtatnom?
2015. jún. 1. 16:20
 5/11 Szirty ***** válasza:

"szóval akkor nem a tápfeszültséget kell változtatnom?

"

Nem. Ezt honnan vetted? 10k potival ezt nem is tudnád megtenni közvetlenül.

Ezért tettem fel a kérdést hogyan kötnéd be a potmétert!

Rajzold le!

2015. jún. 1. 16:25
 6/11 A kérdező kommentje:
úgy gondoltam a beötést, hogy a line bejövetel kábel negativ részén rákötöm a potira és a pozitív részét azokra a füleire a potinak amelyikeken változik az ellenállás és ezt kötöm az erősítőre (nem tudom lerajzolni mert nem tudom hogy lehet ide beküldeni és lehet nem a legjobban fogalmaztam meg)
2015. jún. 1. 16:46
 7/11 Szirty ***** válasza:

Itt nincs pozitív meg negatív. Jel van meg GND.

A GND-t egy az egyben tovább kell vinned, a jelet pedig a potenciométerrel leosztani úgy hogy feszültség osztóként kötöd be.

Itt egy leegyszerűsített rajz erre:

[link]

(bal oldalról jön a jel és jobb oldalra megy el)

A rajzon a fekete a GND (ha nagyon akarjuk, akkor nevezzük negatívnak bár nem az)

2015. jún. 1. 16:51
 8/11 A kérdező kommentje:
értem így gondoltam én is csak nem fogalmaztam meg jól. a hangszín szabályzót is így kell bekötni nem?
2015. jún. 1. 17:26
 9/11 Szirty ***** válasza:

A hangszín szabályzó konkrétan egy elektronika, nem egy potméter.

Ilyenformán ennek a kérdésednek nincs semmi értelme.

2015. jún. 1. 19:55
 10/11 A kérdező kommentje:
egy "lepkés" hangszínszabályzót akarok csinálni pontosabban kettőt ( jobbra és balra) tudom, hogy egy kapcsolás de azt is oda kell kötni mint a hangerő szabályzót?
2015. jún. 1. 20:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!