Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért csaphatja ki a led...

Miért csaphatja ki a led ellenállását amikor csatlakoztatom az akku negatív saruját?

Figyelt kérdés
Az a problémám,hogy adott egy Simson amiben 12V-os akku van (új) . Készítettem ledes hátsó lámpát 3 led soronként (párhuzamos kötés de a pozitív és negatív szál külön soron fut az egész kötésen, tehát a legutolsó led lábai nincsenek egybekötve inkább külön húztam be a negatív és pozitív szálat ) . 6v-os akkuval próbálgattam de ahogyan rácsatlakoztattam a 12v-ra a kulcs nem volt benne a gyújtáskapcsolóba abban a pillanatban egy pattanást hallottam majd mikor betettem a kulcsot és elfordítottam minden led világított kivéve a leges leg első 3db ledet . Miért szállhatott el az első ellenállás ? A többit miért nem vitte magával? Hogyan tudom kiküszöbölni ezt a hibát ? 180 ohmos ellenállást kaptam a ledekhez amelynek max árama 20ma , nyitófesz 1,8-2,0v

2015. ápr. 12. 08:37
 1/4 anonim ***** válasza:

Az nem lehetséges hogy a ledek mentek tönkre? Először próbáld ki valamilyen más áramforrásról a ledeket, és ha úgy sem működnek, akkor szerintem próbálj hozzá mondjuk 40mA-t kibíró ellenállással!

Egyébként ha egy ellenálláson túláram folyik át, akkor nem az az első hogy "pattanik" egyet aztán vége, hanem elkezd füstölögni, elolvadni stb..

Még annyi hogyha van szakadásmérőd, akkor vizsgáld meg vele a ledeket meg az ellenállást!

2015. ápr. 12. 13:34
 2/4 anonim ***** válasza:

Számoljunk egy kicsit - van 3 darab LED-ded, amelyek egyenként:

Uled = 2,0 V

ILed = 20 mA

és van egy akkumulátorod:

Utáp = 12 V

Ha sorosan kötöd be őket, a szükséges előtét ellenállása:

R = U / I = (Utáp - (3 * Uled)) / Iled = (12 V - (3 * 2,0 V)) / 0,02 A = 300 Ohm

teljesítménye:

P = U * I = (Utáp - (3 * Uled)) * Iled = (12 V - (3 * 2,0 V)) * 0,02 A = 0,12 Watt (~1/8 Watt)

Ha párhuzamosan kötöd be őket, akkor a szükséges előtét ellenállása:

R = U / I = (Utáp - Uled) / (3 * Iled) = (12 V - 2,0 V) / (3 * 0,02 A) = 166 Ohm

teljesítménye

P = U * I = (Utáp - Uled) * (3 * Iled) = (12 V - 2,0 V) * (3 * 0,02 A) = 0,6 Watt (közel 1 Watt)

Ha párhuzamosan kötöd be őket, és az áganként kötsz be előtéteket, az ellenállások egyenként:

R = U / I = (Utáp - Uled) / Iled = (12 V - 2,0 V) / 0,02 A = 500 Ohm

a teljesítményük:

P = U * I = (Utáp - Uled) * Iled = (12 V - 2,0 V) * 0,02 A = 0,2 Watt (~1/4 Watt)

2015. ápr. 12. 14:23
 3/4 A kérdező kommentje:

A ledek működnek az ellenállás ment tönkre meglestem .

Szívesen tennék másik ellenállást sajnos ilyen kis tételt nem szállítanak a közeli boltban meg már nem kapni ledeket így ellenállást sem tudok venni hozzá . Ideiglenes megoldásként megfelel ha 2db 180-as ellenállást kötök sorba ?

2015. ápr. 12. 20:46
 4/4 A kérdező kommentje:
egyébként az ellenállás értékét azon a honlapon számolta ki a gép ahol rendeltem őket :/
2015. ápr. 12. 20:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!