Lehet építeni olyan hangfrekvenciás erősítőt amibe 1 db tranzisztor kell? Létezik ilyen?
Persze,hogy lehet építeni. A mikrofon előerősítők rend szerint ilyenek. Antenna erősítőnek is sokszor elég 1 tranzisztor.(Bár ez már nem hangfrekvenciás.)
Hi-fi erősítőkben egy tranzisztorra általában 10 - 20 szoros erősítést terveznek. Ha nem baj, hogy vartyog, nagyobb erősítést is ki lehet taposni egy tranzisztorból.
És ezek az 1 tranzisztoros erősítők ugyanúgy szólnak, mint egy több tranzisztoros vagy egy IC-s?
Továbbá a bemeneti jelszínt érdekelne még engem.Tehát építek egy 1 tranzisztoros erősítőt.Annak a bemenetére pl. rákötöm a telefonom füles kimenetét és szólni fog?Vagy kell valami speckó előerősítő áramkör is elé?
Több, okosan beépített tranzisztor több lehetőséget ad. Nagyobb erősítés, nagyobb jelszint, kisebb kimeneti ellenállás.
Nem tudom neked megtanítani 10 perc alatt az erősítő méretezés csínját-bínját, mert én sem vagyok annyira penge, mint kellene.
+ + + + + +
Például egy egytranzisztoros erősítő:
Gyakori a földelt emitteres kapcsolás negatív áram-visszacsatolással.
A feszültség erősítés egyszerűsített képlete:
A= Rc/Re
A bemeneti ellenállás egyszerűsített képlete :
Rbe= h21E*Rc
Ahol Rc a kollektor ellenállás, Re az emitter ellenállás, h21E a tranzisztor erősítési tényezője (bétája).
Ez csak egy morzsa az egészből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!