Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Lehet építeni olyan hangfrekve...

Lehet építeni olyan hangfrekvenciás erősítőt amibe 1 db tranzisztor kell? Létezik ilyen?

Figyelt kérdés
2015. márc. 13. 19:18
 1/4 anonim ***** válasza:
Létezik de nem sokat fog erősíteni.
2015. márc. 13. 19:20
 2/4 anonim ***** válasza:

Persze,hogy lehet építeni. A mikrofon előerősítők rend szerint ilyenek. Antenna erősítőnek is sokszor elég 1 tranzisztor.(Bár ez már nem hangfrekvenciás.)

Hi-fi erősítőkben egy tranzisztorra általában 10 - 20 szoros erősítést terveznek. Ha nem baj, hogy vartyog, nagyobb erősítést is ki lehet taposni egy tranzisztorból.

2015. márc. 14. 11:59
 3/4 A kérdező kommentje:

És ezek az 1 tranzisztoros erősítők ugyanúgy szólnak, mint egy több tranzisztoros vagy egy IC-s?

Továbbá a bemeneti jelszínt érdekelne még engem.Tehát építek egy 1 tranzisztoros erősítőt.Annak a bemenetére pl. rákötöm a telefonom füles kimenetét és szólni fog?Vagy kell valami speckó előerősítő áramkör is elé?

2015. márc. 14. 13:10
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Több, okosan beépített tranzisztor több lehetőséget ad. Nagyobb erősítés, nagyobb jelszint, kisebb kimeneti ellenállás.

Nem tudom neked megtanítani 10 perc alatt az erősítő méretezés csínját-bínját, mert én sem vagyok annyira penge, mint kellene.

+ + + + + +

Például egy egytranzisztoros erősítő:

Gyakori a földelt emitteres kapcsolás negatív áram-visszacsatolással.

A feszültség erősítés egyszerűsített képlete:

A= Rc/Re

A bemeneti ellenállás egyszerűsített képlete :

Rbe= h21E*Rc

Ahol Rc a kollektor ellenállás, Re az emitter ellenállás, h21E a tranzisztor erősítési tényezője (bétája).

Ez csak egy morzsa az egészből.

2015. márc. 15. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!