Hogyan kell megtekerni egy hálózati feszről működő középleágazásos tranzformátort, ha a meneteket egymásra akarom tenni?
Figyelt kérdés
A közép lenne ugyebár a föld és 300v-300v. A menetirány lehet azonos? Nem fog a középág megrázni? Nem vagyok járatos ezekben, azért kérdezem.2015. márc. 5. 17:26
1/5 anonim válasza:
Én közép leágazásos trafókat rendszerint az épített hifi erősítőimhez tekertem. Mert ott kell a +-táp és a gnd azaz föld. A lényeg hogy egy irányba tekerd meg!. Amikor az első 300V-os tekercsed kész, azt leszigeteled majd arra tekered a következő 300V-os tekercset. Egyébként mihez kell, és hány wattos trafó lesz ez? Ha csak a közép kivezetést fogod meg akkor nem fog megrázni.
2/5 A kérdező kommentje:
Köszi a segítséget! Odáig vagyok készen hogy az első 300v primer végét a "0" vezetem ki. Leszigeteltem 0.13mm trafópapírral és most jön a másik tömb. A trafó 350 wattos és egy 50w csöves gitárerősítő fejhez készül.
2015. márc. 5. 18:42
3/5 A kérdező kommentje:
Elírtam, a szekunder végét...
2015. márc. 5. 18:44
4/5 anonim válasza:
Igen és ahova kivezetted onnan folytasd a következő 300V-os tekercset. Fontos, hogy abba az irányba tekerd mint az előzőt!. Amikor kiprobálod előszőr köss 1db 60Wattos 220V-os ízzót a primer résszel. Erre azért van szükség, mert ha valami zárlat van 2-3mp múlva füstölni fog. Viszont ha az ízzó sorba van kötve a primerrel zárlat esetén világítani fog. Ezzel limitálja a transzformátorra jutó zárlati áramot. Amennyiben jó let a trafó nem is fog világítani, vagy csak parázslani fog. Ez a megoldás jól jöhet bármilyen áramkör élesztésekor.
5/5 A kérdező kommentje:
Mégegyszer köszönöm! Az izzós megoldással élesztettem és igazad volt, valóban épp hogy csak világított indításkor és megnyugodtam hogy nincs zárlat. A transzformátorom nagyon jól sikerült. Legyantáztam, szép munka lett. Ma ki is próbáltam gitárral az erősítőt. Szerencsére méretre pontosan ugyanolyan vasra tudtam visszatekerni ami leégett. A 6.3v fűtés okozott némi fejtörést, mert nehezen tudtam 1.3mm-es zománchuzalt szereznem de szerencsére találtam egy üzletben és vettem néhány métert, maradt is belőle.
2015. márc. 10. 19:17
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!