Mi okozza azt, hogy egy 45 éves panellakásban kiég minden lámpa (1 éve látta szakember)?
Lehet hogy a vezetékek is olyan rosszak, hogy újra kéne kábelezni az egész lakást! Régen alumínium vezetékkel kábeleztek, az meg nem biztos, hogy kibírja hogy a mikro, hűtőgép, mosógép egyszerre menjen.
Örülj, annak ha nem ég ki az egész lakás!!!!!
A kulcs az alumínium MN falkábel, és a negyvenöt év.
Valószínű, hogy a legtöbb kötés már szétrohadt, érintkezés hibás. A csatlakozó aljzatok csavarral rögzített kötései is mind fellazulhattak. Ezen még könnyű segíteni. Viszonylag. :D (Az a szakember nézte, vagy csinált is valamit?)
A beton panellakások elektromos kábelezéséhez viszont (legnagyobb részéhez!) nagyon nehéz hozzáférni, csak ha szinte teljesen szétbontjátok a lakást. Tapéta le, szőnyegpadló fel - legalább is a falak mentén - a plafonon vésés, mert a panelfugákban vannak elvezetve (zömmel) a vezetékek. Eszméletlen meló. Javítgatni, "tákolgatni" nem érdemes, mert nem hoz megnyugtató eredményt. (Adunk a sz@rnak egy pofont.) Mese nincs, teles újra vezetékezés (réz!) szükséges.
Ha nem teszitek, vagyonokat költhettek az izzólámpákra, - de még a másfajta világító testekre is - mert egyik sem fogja sokáig bírni a másodpercenkénti sok ezer ki-be kapcsolgatást. (Ugyanis ilyesmi történik a kontakthibás világítási hálózaton.)
Persze a világítás kapcsolók, és izzófoglalatok is ludasak lehetnek. De valószínű nem lesz elég csak kicserélni őket. (Persze a cseréjük - mindé! - sokat javíthat a helyzeten.)
Bocsánat a hosszú léért, de a problémával gyakran szembesültem. Hosszú évekig laktam "panelben" és a "saját bőrömön" is tapasztaltam a problémát. TV műszerészként dolgoztam, és a panelekben gyakran velem akarták megcsináltatni a világítási rendszer hibáit is. (Mi az magának! Van műszere!) :D
A végső megoldás: teljes elektromos hálózat felújítás a lakásban!
dellfil
"mert egyik sem fogja sokáig bírni a másodpercenkénti sok ezer ki-be kapcsolgatást. (Ugyanis ilyesmi történik a kontakthibás világítási hálózaton.) "
- a totális hozzá nem értés ,ekkora okorségeket leírni .....
Megkockáztatom, hogy az égők nem ugyanazon a fázison vannak, mint a többi berendezés. Ami azokat az égőket ki tudja nyírni, az a háztartási gépeket már rég hazavágta volna.
Akármilyen fosch noname égők, az akkor sem normális, ha elpukkannak.
Kedves dellfil
Te igazi "elméleti"szakember vagy. Az MN az a Megyar Néphadsereg. MM Al a vezeték. Ezeket egy sörözés közben szedted össze?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!