Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egy hangfalnál számít a...

Egy hangfalnál számít a hangerőben a faláda nagysága?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy persze azonos teljesítményű hangszórókat teszek bele, és így van bármi szerepe annak, hogy azt az adott hangszóró-szettet pl csak egy 50x50x20 cm-es vagy netán egy 200 x 200 x 50 cm-es faládába teszem?

Vagy ez a méret-kérdés csak a basszusnál számít?

Hogy van ez?

2014. nov. 28. 22:17
 1/10 anonim ***** válasza:
Ajánlom számodra Klinger - Hangdobozépítés című könyvét. Nagyon jól le van benne írva minden. Alapmű.
2014. nov. 28. 22:38
 2/10 anonim ***** válasza:

A hangszóró számos paramétere határozza meg, hogy milyen elvű és milyen méretű dobozba kell rakni.

" 50x50x20 cm-es vagy netán egy 200 x 200 x 50 cm" ez nem így működik. Legjobb esetben, ha az egyik az ideális méretezés, akkor a másik már hírből sem lesz az... ha csak úgy bliccre építesz dobozt, akkor legvalószínűbb, hogy nem lesz jól méretezve...

Igen, döntően a mélyek szempontjából számít.

2014. dec. 1. 12:07
 3/10 anonim ***** válasza:

Hangerőben egyébként nem a wattos teljesítmény számít, sokkal inkább a hangszóró érzékenysége (hatásfoka) illetve frekvenciaátvitele (természetesen jól méretezett hangdoboz esetén).

Egy 99 dB érzékenységű hangszóró 10 Wattról akkorát szól, mint egy 89dB-es 100 wattról, na erre varrjál gombot! :D

2014. dec. 1. 12:10
 4/10 A kérdező kommentje:
10 W-ról 99 dB? na neeeee ... az elég hihetetlennek tűnik
2014. dec. 1. 21:11
 5/10 anonim ***** válasza:

Te nem érted, amit írtam. Nem 10 wattról 99dB...hohó 10 wattról 99dB-t még egy komolyabb szobai hangsugárzó is tudja... Nem hogy PA hangsugárzó... :)

Az érzékenységet 1 wattra adják meg. Létezik olyan hangsugárzó, amelyik simán 99dB-t tud 1 wattról (!!) (1 méterről, 1kHz-en). A szobaiak 86-91dB-t tudnak 1 wattról tipikusan.

Amelyik 10 decibellel érzékenyebb, az 10-szer jobb hatásfokú éppen. Logaritmus... Nagyon nem mindegy az érzékenység.

2014. dec. 1. 22:02
 6/10 anonim ***** válasza:

Az említett Klinger könyv is bőven tisztába teszi azt, amit írtam.

De tessék egy apró szösszenet : [link]

Tessék továbbá egy profi hangosítós hangsugárzó adatai: [link]

sensitivity oszlopban olvasható az érzékenység. Csak hogy lásd saját szemeddel a fizikai tényeket! :)

2014. dec. 1. 22:05
 7/10 A kérdező kommentje:
jó én értem, meg azt is h nem lineáris a dB növekedésével a hangerő, csak ez a 10 W ütötte meg a szememet hirtelen. (olyan adatot találtam konkrétan, amire te is hivatkozol h PA hangsugárzó, hogy a mentős szirénák gyártói megadják, hogy az egyes típusok 117 és 124 dB között hogyan változnak, de szal egyik se arányosan növekszik a W számával, ahogy elnézegetem)
2014. dec. 2. 07:10
 8/10 A kérdező kommentje:
na de oké, most elkanyarodtunk, és rendben, a könyvet is köszi, de most nekem hirtelen elő kell teremtenem 2 hangfalat amolyan itthoni barkácsolós módon, ezért kérdeztem, hogy legegyszerűbben hogy lehet ezt mégis méretezni, hogy minél nagyobb hangerőt hozzak ki belőle. Adott két db 150 W-os hangszóró, és ha ennyire benne vagy, igazán megadhatnád, hogy mégis kb hány cm x cm x cm -es fadobozt tákoljak össze, most sajnos SOS a dolog, szal nem tudok könyvekbe mélyedni a témában ... köszi
2014. dec. 2. 07:13
 9/10 anonim ***** válasza:

Amennyiben a hangszóró TS paraméterei nem ismertek, úgy nem lehet mit mondani!

Ha tudod ezeket az adatokat, akkor lehet keríteni netről tervező programot, ami jobb, mint a semmi!

A 150 wattal kb annyira megyünk, hogy kék színű az autó, ahhoz kéne sebváltó... :)

A legutolsó megoldás: hasonló hangszórót figyelj meg, hogy gyárilag kb milyen dobozban van... És kb olyat csinálj te is.

"Sürgősen össze kell dobni 2 db 150 wattos hangfalat"

Értem, hogy ez a feladat, de valójában ez így nem működik.

2014. dec. 2. 08:20
 10/10 anonim ***** válasza:

Különben az, hogy hány wattal terhelhető, meg hány dB az érzékenysége az két totálisan különböző dolog. Van 96dB érzékenységű 20 wattos, van 89dB-s 200 wattos, 99dB-s 1000 wattos... de még egyszer mondom a két dolog független egymástól.

Az, hogy mekkora az érzékenysége, azt mondja meg, hogy 1 wattról mekkorát szól, nem azt, hogy teljes hangerőn mekkorát szól.

2014. dec. 2. 09:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!