Karóra LCD kijelző miért hiányos?
Az órám kijelzője hiányos és egy bizonyos szögből nézve jó csak.Ez miért van és ez javítható?
Kép: [link]
Esetleg igen, de lehet, hogy nem.
Egy időben (a '70-es években), amikor ezek megjelentek, még bedolgoztam egy-két órásnak ilyesmit, mert ők akkor még nem nagyon értettek hozzá. Most mennem kell, majd mondom később mit kell megnézni, megpróbálni. Persze lehet, hogy nem javítható a hiba, ha olyan.
Keress valami jó nagyítót, mert lesz ott mit nézni, apró dolgokat, hiba lehetőségeket.
Az órát vedd ki a tokjából és a kijelző két szélén finoman nyomd meg, miközben a kijelzőt nézed, hogy közben változik-e a hiányzó részek megjelenítése.
Ilyenkor a panel olyan részeit is könnyen megérintheted, ahol a kvarc kristály vagy bármilyen elektronikus kontaktus kivezetését eléred, itt csak mikro Amperek töredéke folyik (az egész óra fogyasztása 1-2 mikroAmper) és a legkisebb átvezetéstől is megáll a működése, nem is beszélve az elektrosztatikus feltöltődésről, ami kárt is okozhat benne, habár, ennyire azért nem voltak a régebbiek érzékenyek. Valami papír darabon keresztül fogd meg, különben leállhat arra az időre az egész kijelzés.
Ha a nyomkodásra történt vagy nem történt változás, akkor azt már el tudod dönteni, hogy esetleg csak a panelt tartó csavarokat kell kicsit jobban meghúzni, esetleg keresni kell tovább a hibát.
Ha ettől nem javult meg, akkor óvatosan, mindent jól megfigyelve, asztal és fehér vagy egyszínű pormentes felület, esetleg tálca fölött ki kell csavarni a panelt tartó csavarokat (ilyenkor ki szoktak pottyanni belőle apró dolgok, kontaktust adó kicsi rugók, érintkezők ami a hangot adó hátlaphoz nyomódik, vagy valamilyen szenzornál adja az érintkezést).
Meg kell nézni, nincs-e valami repedés a kijelző üveg részein. Ha repedt (a kijelző széle le szokott csorbulni), akkor nem javítható, csak cserélni lehetne.
Ha a kijelző nem törött, akkor mögötte szokott lenni egy diffúzor, ami a fény szórt, egyenletes eloszlásáért felelős, amikor a belső világítást használjuk és a külső fényt is az veri vissza. Van amikor ez könnyen csúszkál a kijelző mögött, az integrált chip tetején.
Tehát ott szokott alatta elhelyezkedni az órát működtető IC chip, ami legtöbbször nincs betokozva, csak úgy a panelon behuzalozzák alu v. arany huzallal, tehermokompressziós kötéssel a panel megfelelő helyeire kötik.
A bekötést lecseppentik egy műgyanta cseppel és utána szerelik.
A rajta csúszkáló diffúzor lap elkoptathatja az IC bekötő huzalok tetejét és az is ilyen kijelző hibát okozhat.
Olyan is volt, amikor a "zebra gumi" (szelektív vezető képességű gumi, sötét világos sávokkal a kijelző egyik v. mindkét széle alatt) nem érintkezett valami okból. A panelt meg kellett tisztítani üvegporos radírral és a radír morzsalékot le lehet fújni róla. A zebragumit (én csak így nevezem, nem tudom mások hogyan) azt le lehet mosni akár vízzel is és utána le kell itatni róla a vizet. Összerakás után lehet, hogy normálisan működik, ha a panel-gumi-kijelző kontaktusnál volt a gond. Persze a legkisebb porszem is gondot okozhat közben.
Azt persze nem is kell mondanom, hogy tiszta, zsírmentes kézzel, pormentes környezetben kell foglalkozni vele, tudom, ez mindenkinek természetes.
Most ez jutott eszembe, majd írd meg mit találtál.
Köszönöm a részletes leírást :)
Minden leírtat megcsináltam ellenőriztem zebra gumit is letisztogattam azt is és érintkezőt is. kopást nem látni sehol.De sajnos összerakás után semmi nem változót ugyanúgy hiányos kijelző. :(
Most jobb megoldás nem jut eszembe.
Lehet, hogy az IC nem kemény műgyantával van lecseppenve, hanem rugalmas szilikon gumival és azon keresztül könnyen megnyomódhatnak az IC-n a bekötési pontok. Ettől leválhatnak a kis vékony huzalok, azzal viszont nem lehet semmit kezdeni, de lehet bármi más is. Volt ilyen akkoriban is, amit nem lehetett megjavítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!