Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan működtessem a LED...

Hogyan működtessem a LED szalagot elemről vagy akkumulátorról?

Figyelt kérdés

Havertól kaptam kb fél méter hosszú LED szalagot, ő a szobáját dekorálta ki vele de a maradékot oda adta nekem mert neki már nem kell, tudom hogy 12 voltos tápról működteti, eddig jobbára nem foglalkoztam a dologgal, a szekrényem alján volt fél évig, de most felhasználnám, persze nem az egészet, csak egy pici csíkot mert 3 diódánként vágható, és nekem 3 diódás csíkra van szükségem amit egy kisebb szekrény belsejébe akarok beszerelni persze nem világítana benne órákig csak arra a 2-3 percre ameddig kiveszek belőle valamit, mivel szerszámos szekrény így nem az a célom hogy jól is nézzen ki, egyszerűen világítson és ennyi.

Sajnos ilyen téren nem igazán értek az elektronikához, neten csak olyan oldalakat találtam ahol nagy mennyiségben írnak arról hogyan kell beszerelni ezeket, nekem pedig csak egy kis csík kellene az egészből. Szerintem azt 12 voltról működtetni baromság, meg nem is akarok azért méteres vezetéket húzni sem, a lényeg az hogy az elemet vagy akkumulátort a szekrényem oldalára szerelek egy kis polc félét odahelyezem a kapcsolót a ledcsíkot meg felragasztom valahova és ennyi, így megtudom simán oldani.

De sajnos sehol nem találok infót arról hogy néhány diódához hány voltos áram kell meg stb... Lehet hülyének tűnök, de ezért van az oldal hogy feltegye olyan kérdést amibe nem vagyok biztos.

2014. nov. 9. 18:03
 1/1 anonim ***** válasza:

Azért három diódánként vágható, mert a szalag felépítése ilyen. Három led egy előtét-ellenállással sorba van kötve, majd sok ilyen hármas csoportpárhuzamosan. Vagyis a tápfeszültség igény nem a hossz függvénye. Tehát 12 lenne az ideális neki.

A felvett áram már a hossztól is függ, meg attól is függ, milyen led szalagról van szó. A teljesítményt szokták megadni W/m-ben.

Ha mindenképp elemről akarod működtetni, akkor 8 darab hagyományos ceruzaelemről működni fog. Vagy keresel egy kis 12V-s DC dugasztápot, és azt használod.

[link]

Mondjuk egy ilyet. Jobb megoldás, mint az elem/akku. Egy mikrokapcsolót a szekrény szélére csavarozva pedig meg lehet oldani azt, hogy kinyitott állapotban automatikusan felkapcsoljon.

2014. nov. 10. 08:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!