Nemrég költöztünk új albérletbe, és valami katasztrofális az a lámpaizé, ami a plafonon van, ráadásul teljesen rossz helyre veti a fényt, így 3 izzóval is sötét van a szobában. A minimum 2-3 izzós csillárok nekem nagyon drágák, ezért arra gondoltam, hogy csinálok egyet én. Valami olyasmire gondoltam, hogy veszek egy fenyő lapot, fúrok bele a foglalatoknak megfelelő lyukat és abba rögzítem a foglalatot, ezt csavarozom fel a mennyezetre. Mivel jelenleg is van 3 izzónak hely, arra gondoltam, hogy aoknak a vezetékét valahogy kiszabadítom és ahhoz rögzítem a foglalatokat, aztán a vezetékeket elrejtem a fenyő lap mögött.
Kivitelezhető ez egyáltalán? Vagy van valami, amire nem gondoltam és megakadályoz? Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
2010. jan. 14. 09:47
1/7 anonim válasza:
Lehet építeni, de az érintésvédelemre oda kell figyelni!!!
2010. jan. 14. 10:13
2/7 anonim válasza:
Én Fa karácsonyfatartóból csináltam,felsőrészén vezettem el a vezetéket 5db müanyag foglalatot tettem rá 4 szélére és a közepére két áramkörösre kötöttem be.Nem volt drága.
2010. jan. 14. 10:23
3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
Érintésvédelem alatt mit értesz? Mert magamtól arra gondoltam, hogy tekerjem be alaposan szigszalaggal, de google szerint biztonsági kapcsoló vagy micsoda kéne. Vagy csak egyszerűen figyeljek az áramtalanításra miközben dolgozom?
2010. jan. 14. 10:47
4/7 anonim válasza:
Ne legyen szigeteletlen vezetékrész. A fém alkatrészekhez véletlenül se érjen szigeteletlen vezeték, és természetesen bekötésnél is áramtalanítani kell.
2010. jan. 14. 11:59
5/7 anonim válasza:
Fölfele száll a meleg levegő, és a fa el fog égni.
Najó nem, ha nem raksz bele 150wattos égőket,
de rakhatsz bele energiatakarékost is az nem melegszik úgy
:)
2010. jan. 14. 12:38
6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
Ledes izzók vannak, az meleg de nem veszélyesen. Szóval áramtalanítok, amikor összekötöm a veetékeket és mindent leszigetelek és akkor nem lesz baj. Remélem, nem gyújtom fel a házat :)
2010. jan. 14. 13:47
7/7 anonim válasza:
Az érintésvédelemnél az a lényeg hogy még véletlenül se tudj olyan fém részhez érni ami feszültség alatt lehet. Olyan kapcsolót érdemes használni, ami un. kétsarkú, azaz olyan, hogy két szálat tud megszakítani, és mind a kettőt ami a "lámpa" felé megy be kell kötni. Erre azért lehet szükség, mert a hálózati feszültség egy szálon "megy" mégpedig a fázison. A probléma abból adódik, hogy ha nem a fázist szakítod meg egy egysarkú kapcsolóval, a hálózati feszültség jelen van a lámpánál annak ellenére hogy nem világít! Ez a fázis vezeték bizony áramütést okozhat így is, ha p.l a másik vezető egy jól földelt akármi (radiátor, fürdőkád, mikrosütő burkolata, stb). Ezért ennek a szerelésével csak nagyon óvatosan !!! Ha nincs kétsarkú kapcsoló különösen figyelni kell arra, hogy a fázisvezetőt szakítsa meg, és ne a nullavezetőt. A kettőt megkülönböztetni némi hozzáértéssel ugyan nem nagy dolog,, de én inkább azt javaslom, mindenképp olyasvalakivel köttesd be, aki ért hozzá
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!