Hogyan tervezték meg?
Arra lennék kiváncsi, hogy pl egy rádiót vagy TV hogyan tervezik meg(vagy egyéb más elektronikus eszközöket).
Pontosabban arra gondolok, hogy a kondenzátort honnan tudják hogy hová kell helyezni vagy egy tranzisztort esetleg egy integrálta.
Utána olvasgattam az alkatrészeknek hogy mégis mit hogyan és mire való.
De az integráltat még most se igen értem ha jól olvastam akkor vele is kapcsolhatunk hasonlóan mint pld egy Tranzisztorral? csak az nem jelmodulátor vagy jelerősitő.
Egy nagy bonyolultságú, átláthatatlan készüléket szedj szét olyan egységekre, amit már képes egy ember egy időben egységében látni. Ezek a részegységek már átláthatóak, tervezhetőek. Pontosan meg kell határozni, hogy milyen készüléket szeretnél tervezni. Mik a paraméterei, milyen kapcsolata van a külvilággal (ha ez rádió, akkor antenna, hangszórók, kezelőszervek).
Ha megvan, kezdd el szétbontani valahonnan.
Kell neki tápfeszültség, valamekkora. Ez a valamekkoraság majd jön a többi áramkörből, de már meg tudod méretezni, hogy a valamekkora tápfeszültséghez, valamekkora teljesítményhez mekkora hálózati trafó kell bele, mekkora egyenirányító diódák, mekkora pufferkondenzátor, milyen teljesítményű feszültségstabilizátor IC. Egy részegység lezárva, 230V~ be, valahány V egyenfeszültség ki, lerajzol, panelt megterez hozzá, félretesz.
Utána ugyanígy el lehet indulnia az antenna felől. Mi kell majd oda? Előerősítő fokozat? Milyen frekvenciasávban kell működnie?
Nem akarok végigmenni, de a hangvégfoktól kezdve a forgókondenzátoros vagy varikap diódás vagy szintézeres tuner egyságet is szét lehet szedni részegységekre....
De ne rádióval kezdj.
Próbálj meg először valami nagyon egyszerűt csinálni. Rövidzárvédett stabilizált tápegységet, ilyesmit. Tényleg faékegyszerű dolgokat. Ha már egy-egy ilyen alap áramkört álmodból ébresztve fél kézzel, becsukott szemmel felrajzolsz és beméretezel, akkor lépj tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!