Szakember/szakértő leírna nekem az ESD/EPA-ról mindent?
Az érdekelne kimondottan milyen védettséget biztosít, főként az ember felé; mert úgy hallottam, hogy csak az elektronikai alkatrészeket védi.
Az EPA öltözet (cipő, ruha, kesztyű) védi-e a viselőjét?
Pl. az én antisztatikus cipőm gumis aljú, mégis azt mondják hogy az ESD cipő földeli a használót, vagyis akkor a kis zárlatot is rajtam vezeti el a cucc......
Szóval erről legyen kedves valaki teljes körűen felvilágosítani, mi hogyan megy, mert a munkahelyemen az oktatást szépen kihagyták.
Ha esetleg magyar nyelvű oktató anyag van róla, azt is nagyon szívesen várom.
Hálásan köszönöm!
Nem az ember védelmére szolgál, hanem a félvezetők védelmére.
A National instruments weboldalán van egy pdf, ami a bme-vel közösbe készült. Ezt a témát is körül járja.
Nem, téged még jobban megb_sz az áram, mivel földre vagy kötve.
Tehát ha olyan dologhoz nyúlsz, amin ott a fázis, akkor rajtad azonnal földelődik, ha esetleg addig nem tette volna meg. Ez a lényege az ESD védelemnek, te olyan dolgokat viselsz, amik vezetnek, tehát nem tud töltéskül9mbség kialakulni közted és a föld között.
Ezáltal ha pl műszálas ruhában vagy, a töltések azonnal földelődnek, mielőtt felgyülemlenének és egy félvezetőn sülnének ki...nagyvonalakban.
Persze vannak erre kifinomult eszközök.
Pl az ESD-s karszalag, ami azért tartalmaz egy 1-10M Ohmos ellenállást, hogy áramkorlátozó hatása legyen.
Hol dolgozol amúgy? Milyen pozícióban?
Javítótechnikusoknak tudtommal(mivel minden nap folyamatosan feszültség alatt levő paneleken dolgoznak nem kötelező az ESD-s szalag sem...) Mondjuk ha operátor vagy, akkor az.
egy katonai antennákat gyártó cégnél vagyok, az egyik elektronikai "antenna" összeszerelője
a felszerelés egy antisztatikus cipő, és köpeny
a szerelő asztalon van egy antisztatikus fedő, mely a hálózati földelésre van kötve, valamint az asztalon van az említett 10M ohmos csatlakozó, amire köthetném magam, ha adtak volna karszalagot
így mit mondasz rá?
köszönöm szépen a segítséget eddig is
Te nem dolgozol feszültség alá helyezett eszközökön, így téged elég nehezen vághat meg az áram.
Szóval téged nem érint a dolog, neked azért kell hordani ezeket, hogy ne nyírd ki a MOSFET-eket az antennában lévő erősítőben, esetleg a marha vékony huzalozás szigetelése nehogy átüssön a feltöltődésed miatt.
ez így azért nem fedi teljesen a valóságot...
mert nem olyan szobaantennákat "pakolunk" össze, amit majd bedug az ürge a faliba ozt' jónapot
kicsit komolyabb azért a történet, de köszi szépen a választ
remélem nem csapja ki a szemem, ha véletlen rossz helyre nyúlok teszt közben :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!