Mi az elektromos áram? (nem egészen ilyen egyszerű a kérdésem, bővebben lent)
Azzal én is tisztában vagyok, hogy definíció szerint a töltéshordozók rendezett irányú mozgása, de én arra gondolok, hogy pl.:
Félvezetőkben amikor egy elektron elhagyja a helyét ott egy "lyuk" keletkezik, amit a következő elektron betölt és ott is egy "lyuk" keletkezik stb...
Ez fémekben nem egészen így játszódik le, mert ugye nincs PN átmenet, fémekben az atomtörzshöz lazán kapcsolódó szabad elektronok képezik a töltéshordozók nagy részét, de ha ezeknek el kell onnan mozdulni(mert ugye a töltéshordozók rendezett irányú mozgása az elektromos áram) akkor bizonyos idő után nem kéne elfogynia ezeknek a szabad elektronoknak, vagy honnan érkeznek újak?
Ez fel vet még egy kérdést, az áram, hogyan csinál hasznos energiát mi történik ilyenkor az elektronnal?
Én úgy képzelem el, hogy amikor eléri a "célját" akkor ott megszűnik("robban", rekombinálódik, vagy nem is tudom mit csinál) és az energia amit tárolt egy részét hő energiaként érzékeljük, esetleg fotonokat bocsájt ki és azokat érzékeljük.
Ha valami könyvet tudnátok ajánlani ami részletesen foglalkozik a témával azt is meg köszönöm, de még nem találtam ezzel foglalkozó könyvet
Az elektronok utánpótlása az áramforrásból érkezik. Illetve egészen pontosan áramkör esetén csak körbe-körbe mennek. Egyébként maguk az elektronok röhejesen lassan, pár centiméter/másodperc sebességgel mozognak.
Az elektronok főleg az elektromágneses mező révén adnak át energiát, nem tűnnek el. Utána továbbállnak.
Könyv: Litz József et al - Fizika I-III
Köszi a válaszod, viszont akkor nem az elektronok mozgása, hanem maga az elektromos áram sebessége vagyis az energia átadás sebessége a mágneses mezővel egyenlő(vagy közel egyenlő) a fénysebességével?
Fizika könyvekben majd a napokban megnézem az ide tartozó törvényeket, köszi. Meg találtam még egy könyvet aminek a címe: Elektron fizika.
Így van, nem maguk az elektronok terjednek, csupán továbbadják az energiát, mint egy hullám. A villamos tér terjed, valamint az végzi a munkát. A feszültség definíciója is, a villamos tér munkavégző képessége.
Bocs hogy belekötök, de mezőként már pár éve nem említjük, talán régi szakkönyvbekben még mező, de az Óbudai Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem professzorai megegyeztek abban, hogy eltörlik a szakkifejezésekből a mező szót, mivel a villamos tér nem síkbeli kiterjedésű, hanem térbeli, a mező pedig egy sík felületet jelöl. Ezért ma már csak úgy szerepel minden szakkönyvben, hogy tér.
A terjedését úgy képzeld el, mint egy hullámot egy nagy vízfelületen. Bár az is mondhatni síkbeli jelenség, tehát ez sem pontos hasonlat.
A legújabb szakkönyvek közül, mondj már egy címet, ami mezőt ír. Elárulom, nem fogsz, mivel ilyen könyvet már nem adnak ki.
"Field" szóból ered a mező szó szerinti fordítása. Felétek a FET-et is mező vezérlésű tranzisztornak hívják?
Hát ha szerinted egy majd 10 éves könyv nem "régi", akkor ám legyen.
Ezen nem veszünk össze. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!