Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen akkumulátort használjak?

Milyen akkumulátort használjak?

Figyelt kérdés

[link]

Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni, mert nagyon egyszerű, de elbizonytalanodtam azon, hogy a li-ion akku-2 cella pontosan mit is takar. Ismereteim alapján elég érzékenyek a li-ion akkumulátorok a töltésre.

2014. márc. 24. 21:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Bármilyen akku lehet, amivel az ajánlott bemenő fesz. tartományban leszel. Éppen ezt volt kedve odaírni :)

Viszont nyugodtan átböngészheted a stab-ic adatlapját vagy akár egy 7805 adatlapját mert a "Akku Ube: min: 6V, max 8,40V" nem szükségszerűen állja meg a helyét, magasabb betápról is mennek ezek a ic-k.

Hogyan, hol akarod használni?

2014. márc. 24. 22:39
 2/12 anonim ***** válasza:

Az adatlap szerint 6.25V és 26V között bármilyen feszültségről elröcög, és tartja az 5V-t. Arra figyelj, hogy minél magasabb a feszültség, annál jobban fog melegedni.

NiMh, NiCd akkuból legalább hatcellás kell, de használhatsz akár 12V-s zselés akkut is.

2014. márc. 25. 08:08
 3/12 A kérdező kommentje:

arra gondoltam, hogy ezzel a rajzzal együtt építem meg

[link]

csak LED-ek nélkül, de nekem csak az a lényeg, hogy agydinamóról (generátor) (feszültségszabályzó már van rajta) tudjak tölteni USB-s készülékeket és legyen benne akkumulátor, ami a megállóknál lesz hasznos.

2014. márc. 26. 15:26
 4/12 anonim ***** válasza:

A 7805 teljesen felesleges, már van egy 5V-s stabilizátorod. Ha egy 6V-s riasztóakkut használsz, akkor lesz a legegyszerűbb. Egyenirányítás után közvetlenül mehet az akkura (esetleg egy kapcsolón keresztül) a pozitív ág, és a test, és ezt

[link]

a kapcsolást megépítve rákötöd az akkura. Így amikor tekersz, akkor (ha az agydinamó teljesítményén belül maradsz) tölti az akkut, és a rákötött USB-s készüléket (ha van), álló helyzetben pedig az akku biztosítja az áramot.

Azért jó a zselés akku, mert bár nehezebb, de sokkal igénytelenebb a töltésre, én kerékpáron évek óta használom. Egy 7Ah-s akku 3-4 évig elvan (persze időnként külső töltőn feltöltöm) és a plusz 1kg nekem nem számít. USB nálam mondjuk nincs, de az első hátsó világítás erről megy.

2014. márc. 26. 16:44
 5/12 A kérdező kommentje:

A feszültségszabályozásra azért gondoltam az akkumulátor előtt, mert nem tudom, hogy milyen feszültség és áram jön a bringa fesszabályzójából és mérni sem tudom. 7805-öst lecserélném egy [link]

ilyenre, mivel úgy tudom, hogy ezeket az akkukat kapacitás tizedrésznyi áramával kell tölteni. Erre az akkura gondoltam: [link]

2014. márc. 27. 14:28
 6/12 anonim ***** válasza:

Több gond is van.

Az első, hogy a tizedáramon töltést így nem tudod elérni, mert a stab nem stabilizál, hanem annyit bír.

A második, hogy a kerékpárdinamók általában 6V, 3W körüliek. A névleges feszültség mindig 6V. Egy 6V3W dinamó 500mA-t tud max. Az enyémen a fesz szabályzó 8,5V körül engedi a maximumot, szóval ez is rendben. Egyenirányítás után mehet az akkura. Én agydinamóval így használom a világítást, 7 év alatt két akkut kellett vennem, bírják gond nélkül. Viszont időnként (pláne ha nem tekersz sokat) érdemes feltölteni egy akkutöltővel.

A harmadik gond, hogy a 7805 6V-ból nem képes stabilizálni. 7V-nál kezd el stabil 5V-t kiadni, az alatt bármi lehet

A negyedik, hogy ha 7805-öt kötsz az lm2940 elé, akkor az sem fog stabil 5V-t adni neked.

Szóval dinamó egyenirányítás után mehet az akkura, utána pedig az USB-s kapcsolásod.

Egy multimétert mindenképp szerezz be, mert valamivel ellenőrizned kell a kész kapcsolást, hogy nem rontottad-e el. Azzal az agydinamódról lejövő, egyenirányított feszültséget értékét is meg tudod mérni.

2014. márc. 27. 15:57
 7/12 A kérdező kommentje:

Minek a jelölése a dinamóval párhuzamosan kötött eszköz az egyenirányítás előtt? Most találkoztam vele először.

A kondenzátoroknál megadott feszültség csak arra szolgál, hogy annál nagyobbal ne terheljük, vagy valami mást is ki lehet számolni belőle? Pl.: 50V/10uF=230V/10uF?

A biztosíték méretezésénél milyen tényezőket kell figyelembe venni?

2014. márc. 27. 17:51
 8/12 anonim ***** válasza:

A kondenzátornál a jelölés csak arra szolgál, hogy maximum akkorra fesz lehet rajta.

Az az alkatrész szinte biztosan egy feszültséggenerátor. Az áramkör szimulációs programban az maga a dinamó, nem a két csatlakozó pont.

A biztosítéknál két dolgot kell figyelembe venni. Egyrészt a vezeték terhelhetőségét, másrészt a fogyasztó áramfelvételét. Például egyenirányítás után, az akku elé ha akarsz, elég lesz egy 1A-s biztosíték. Ez normál töltésnél nem ég ki, de ha valami baj van, akkor megszakítja az áramkört. Ezt egyébként érdemes az akkuhoz közel elhelyezni. Ez a vezetéket óvja, hogy esetleges hiba esetén ne gyulladjon ki.

Az 5V-s stabilizálód elé pedig ha 1A max teljesítményt akarsz kivenni, akkor egy 1,5A-s biztosíték elég. Ha közel van az akkuhoz szintén védi a vezetéket is, esetleges hiba esetén.

Ha gondolod holnap megrajzolom az egészet, és felteszem. Nem bonyolult persze, csak egy kép többet ér ezer szónál :)

2014. márc. 27. 21:21
 9/12 A kérdező kommentje:

Eddig az electro tanárom sokkoltam ilyen kérdéseimmel...

Én azt gondoltam volna, hogy első sorban az IC-t és más egyéb szereléket védünk a biztosítékkal, mivel azoknak kisebb az olvadáspontja, de ez nem számít szerintem.

Hát igen, megköszönnék egy rajzot, de már így is rengeteg segítséget kaptam és nem akarlak terhelni ezzel is.

2014. márc. 27. 22:37
 10/12 anonim ***** válasza:

[link]

Itt a rajz, nem bonyolult. A d1 dióda a fordított polaritás védelem. Ha fordítva kötöd az akkura, akkor mint rövidzár viselkedik, és kiolvad a biztosíték.

Egyébként a biztosítékot sok mindenhez lehet méretezni. Lehet védeni vele egy IC-t, trafót, vezetékszakaszt is. Itt gyakorlatilag az 1.6A-s biztosíték védi az IC-t, és a vezetéket is.

2014. márc. 28. 07:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!