Forrasztó páka hegye el feketedett nem ugrik rá fel az ón! Mi a teendő? Többi lent!
Ráégett a salak. Megcsiszolhatod v. megköszörülheted, de olyan már nem lesz mint új korában.
Szerezz be hozzá egy új hegyet (v. egy egész készletet)
kb 15 évvel ezelőtt vettem egy Solomon SL-30 pákaállomást (Sorny Roong Industrial gyár terméke)
Az eredeti pákaheggyel évekig gond nélkül forrasztottam.
Később azonban nem kaptam hozzá gyári hegyet.
Az után-gyártott Kínai hegyekkel nekem is ilyen gondjaim vannak a mai napig. A galvanizált bevonat kb. 5 perc alatt befeketedik és nem tapad rá a forrasztó ón.
Nagyon el kell találni azt az alacsony hőmérsékletet, ahol még nem oxidálódik be a hegy és még az ón is megolvad rajta. Próbáltam már különféle forrasztó pasztákat és horganylemezzel gyengített sósavat és a nedves szivacson is húzogatom gyakran, de az a tapasztalatom, hogy ahol nincs azonnal befuttatva forrasztó ónnal ott nagyon hamar oxidálódik és aztán kínlódás forrasztani vele.
Keresgéltem, hogy milyen minőségi hegyet lehetne venni hozzá, de egyelőre nem találtam megfelelőt.
Az a gond, hogy a Weller hegyeknek nincsen megadva a mérete, nem tudom melyik típus lenne jó hozzá, másképp már biztosan vettem volna azt.
Véletlenül 2 napja futottam össze ezzel a videóval, noha régebben is láttam hasonlót (pákatisztítás):
https://www.youtube.com/watch?v=JADI1N-K9Yc
A kínai hegyeknél én is tapasztaltam, amit írtál, inkább rendeltem rézhegyet, ami legalább biztosan működik, csak ott meg a réz anyaga fogy el. De amúgy is ritkábban használom, pillanatpáka-hívő vagyok, így nem vészes.
A sósavba nem gyengítésként rakják a cinket (ami szárazelemből bontható), hanem cink-klorid képződik a reakcióban, amivel jobban lehet forrasztani a vasat például (forrasztóvíz), illetve a pákahegyen is cinkbevonatot képezhet.
Vannak itt igényesebbnek látszó hegyek is, de nem próbálgattam végig őket, hogy melyik használható esetleg:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!