Transzformátor tekercselésnél hogyan helyezkedik el a primer és szekunder sorrendje, melyik van belül és melyik kívül?
Egy 230v-os hálózati trafóról lenne szó, amin van egy 6.3v-os és 2x450v közepelve, azaz 900v-os szekunder.
Milyen sorrendben tekerjem a sorokat?
Aha... vasmagra. Szóval nem a csévetestre.
A kérdés túl általános. Simán lehet osztott csévetest (EI vagy N-vamagra gondolok), ahol a primer és a szekunderek egymás mellett vannak. Toroid trafónál sem feltétlenül egymásra vannak tekerve, lehetnek egymás mellett is.
20cm2-es vaskeresztmetszetű a trafóm. (4.5x4.5cm)
6cm hosszú a csévetest.
A primert már feltekertem és leszigeteltem 0.8 átmérőjű 611 menetszámmal és még több mint 1cm a hely.
Na most itt vagyok gondban, mert a 6.3v 5 amperes sor 18 menetet ad ki 1.35-ös huzalból. A menethossz pedig rövidebb lenne belül mint kívül és nem tudom fontos e ez a tényező a végeredményben.
Nekem mindig a 2x450v-os ág szokott leégni, illetve zárlatos lenni.
/Ezért szeretném a 6.3v-os ágat közvetlenül a primer után feltekerni./ Azelőtt mindig kívül volt és javítás után mindig új huzalt kellet ebből is feltekernem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!