Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi a látszólagos ellenállásnak...

Mi a látszólagos ellenállásnak a jele? És a kapacitív reaktanciának?

Figyelt kérdés
A neten mind a kettőre XL-t ír. Nem értem. Egy feladatnál meg van adva a kapacitív reaktancia, és a látszólagos ellenállás a kérdés.
2014. jan. 9. 21:41
 1/8 A kérdező kommentje:
Közben rájöttem, hogy a "Z", az impedancia a kérdés, de azt viszont még mindig nem értem hogy miért látszólagos ellenállásnak hívják.
2014. jan. 9. 21:54
 2/8 anonim ***** válasza:

Szia!

R, Xc

2014. jan. 10. 13:44
 3/8 anonim ***** válasza:

Azért látszólagos ellenállásnak hívják, mert váltakozó áramú körben 10 ohm IMPEDANCIA (Z) U/I hányadosa megfeleltethető "valódi" avagy ohm-os ellenállás értékkel.

(Néhány speciális esetet leszámítva)

Viszont a látszólagos ellenállásokon (vagyis reaktanciákon) nem lép fel teljesítmény disszipáció. Például bedugsz a konnektorba egy valamekkora kondenzátort, az felvesz egy valamekkora áramot. A nyolcadikos fizika ismeretek szerint az ekkor létrejövő teljesítmény (ami ugye hővé alakulna egy ellenálláson): P=U*I

Ámde a kondenzátor mégsem melegszik fel (hiszen Wattos teljesítmény elvileg nem jön létre rajta). Sőt, ami ennél is érdekesebb lehet számodra: Még a villanyórát sem pörgeti!

Az impedancia (Z) pedig KOMPLEX ellenállást jelent. Ha egy kör tetszőleges ellenállásokat és reaktanciákat tartalmaz, akkor az impedanciával tudjuk jellemezni, az áram folyására gyakorolt együttes hatásukat. (Az impedancia az ohmos ellenálláson KÍVÜL MÁST is tartalmazó áramköröknél) frekvenciafüggő érték szokott lenni.

Ez így érthető? Esetleg egyéb kérdés?

2014. jan. 10. 13:52
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ 3-mas, így érthető! :)
2014. jan. 10. 14:25
 5/8 A kérdező kommentje:
Egyébként most nézem hogy rosszat kérdeztem, nem kapacitív reaktanciát akartam írni, hanem induktívat. Kicsit már fáradt voltam este. De köszönök minden választ!
2014. jan. 10. 14:27
 6/8 anonim ***** válasza:
A másodikat és a harmadikat is én írtam. Amúgy ne köszönd, csak adj zöld kezet :D
2014. jan. 12. 15:30
 7/8 A kérdező kommentje:
Meg volt. :D
2014. jan. 12. 22:23
 8/8 anonim ***** válasza:

"Az impedancia (Z) pedig KOMPLEX ellenállást jelent."

Hm. :)

2018. márc. 13. 08:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!