Ennek a mono jack aljzatnak melyik a pozitív pontja?
Legalábbis úgy adták, hogy ez mono, csak bevallom, nem értem, miért van akkor 2 db pozitív érintkezése. Akkor mindegy melyikhez forrasztom, mindegyik a dugó pozitív hegyével érintkezik?
Ez egy sztero lengőaljzat, ráadásul elég vacak gyártmány, a boltos meg hülye.
Ha ezen tápot akarsz vinni egy mono dugóval, akkor nem mindegy hová forrasztasz, mert zárlatot okozhat. Így ránézésre fingom sincs, melyik melyik, úgyhogy dugj bele egy dugót és mérd ki, melyik kell a 2 közül.
Viszont sztereo dugóval a zárlatos kockázat már nem áll fenn :)
"Első, ha egy sztereó aljzatba belenyom egy mono dugót, amivel nyilvánvalóan mono jelet visz át, mi zárna rövidre mit pontosan?"
A sztereo aljzat egyik csatornáját földre viszi a monó dugó hosszabb palástja, ezért, nem mindegy hová köti. Ebből elképzelhető:
Na mindegy, majd elmondja talán a kérdező, mit akar kisütni belőle.
oké, akkor jól gondoltam, én ott az eladó előtt szétszedtem, és mondom is neki, hogy de kérem, ez stereo, erre meg rám ordít h de én nem értek hozzá mert ez mono ...
És igen, bizony csinál zárlatot, ha stereo aljzatba mono dugót teszek, igaza van az elsőnek, majd mindjárt lefotózom h miért! röviden azért mert méretileg nem pont egy helyre esik a plusz/mínusz és egyszerűen összeérnek. szóval az nem megoldás, hogy csak az egyikre kötöm rá, ezzel már szívtam sokat régebben, az megoldás lehetne ha stereo digót teszek bele, de az meg más miatt nem jó nekem mert olyan helyre kell, ahol szintén arra méretezték, sajnos nem tudom átvariálni. A mono dugó pozitívja sokkal nagyobb, mint a stereoé, azaz a mono dugó pozitívja hozzáér a stereo aljzat negatívjához.
Visszamegyek az üzletbe, de jól gondolom, hogy a mono-nak csak 1 belső azaz pozitív érintkezőjének kéne lennie, ugye?
2. vagyok.
És mi lenne ha felcserélnéd a jelföldet, és a jelvezetőt?
Amit az első linkelt képen, 1-3 pontokat.. Bele halni nem fogsz, csak a későbbiekben legyél tisztában azzal, hogy ez a dugó fordítva van bekötve.
Megjegyzem, összekötés pillanatában minden jack dugó rövidzárt okoz egy pillanatra, többek között ezért sem szeretik PA technikában magas szintű jelvezetésre használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!