Mire érdemes cserélni egy 40W-os, G9-es foglalatú halogén izzót?
Adott egy lámpa, benne három, G9-es foglalatú halogén izzóval, 40W-os fogyasztással és kb. 400Lm fényerővel. Mivel az izzó pontos típusát nem tudom, így csak egy átlagot mondtam a neten talált adatok alapján.
Viszont nem vagyok megelégedve a fényerjével, valami erősebb fényűre szeretném cserélni. Lehetne venni ennél nagyobb fényerejű halogén izzót is, még nagyobb fogyasztással. Ez így nem igazán opció.
A leírások szerint egy 9-11W-os energiatakarékos (vagy egy ~4W-os LED-es) izzó fényereje felel meg egy hagyományos, 40W-os izzó fényerejének, azonban a megadott Lumen értékek jóval alacsonyabbak. Nekem meg olyan izzó kellene, ami kevesebbet (vagy legalábbis nem többet) fogyaszt ÉS nagyobb a fényereje is.
Javaslatok?
AKkor majd tedd fel a kérdést 5-6 év múlva. Akkor talán lesz rá válasz.
Nekem meg olyan autó kéne, ami kétlitert fogyaszt százon, 5 alatt gyorsul százra, és 250 a végsebessége...
Mezei E27-es foglalatba már réges rég lehet kapni energiatakarékos izzókat, amik sokkal jobban világítanak. Nekem konkrétan egy 32W-os van, aminek a fényereje egy 141W-os hagyományos izzónak felel meg (legalábbis a doboz felirata szerint).
Egy fele ekkora teljesítményű (~15W-os energiatakarékos, ami ~70W-os sima izzónak megfelelő fényerejű) pont jó is lenne, csak G9 foglalatba.
G9-es foglalattal alig van néhány féle és még az se garantált, hogy újabb ledek vannak-e benne.
Egyelőre hagyjuk a foglalatát, az egy másik szempont.
Ketté kell választani egyéb szempontok szerint. Ebből a foglalat a legkevesebb. Azt ki lehet cserélni ha csak annyi "hibázik".
A G9-es foglalat eléggé halogén specifikus dolog, habár láttam ár ilyennel szerelt ledes lámpát is a neten a fenti linken.
A lényegesebb a tényleg kellemes és elég erős fényű leddel szerelt lámpa megtalálása, egyáltalán bármilyen foglalattal.
Épp kezdtem számolni, a kérdésben megadott adatokat elfogadva és igen furcsa eredmények jöttek ki. Nézem mit tévesztettem el és kiderült. Aztán számoltam az ismert halogén hatásfokkal és kiderült a turpisság.
Mindjárt megérted mi volt a baj.
Több, halogén világításra jellemző hatásfok adatot felsorolok.
Egy autós halogénnak a hatásfoka 21-23 lm/W
Egy 500 Wattos vonal sugárzó halogénnak a hatásfoka 19lm/W
tehát átlagosan nem 10, hanem 20 lm/W körül vannak ezek így vegyük átlagban 20 lm/W-nak a halogén hatásfokát.
Akkor a 40 Wattos halogén izzó 40W X 20 lumen = 800 lm.
A 400 lumenhez elég 20 Wattos halogén is.
A 40W halogén viszont 800 lumen fényt ad le.
Mostanában vettem a kínai piacon tényleg jó ledes lámpát lakás világításra. (vettem ott már korábban gyengét és vibrálót is a keresgélésem közepette)
Olyant kaptam most ami 4 Wattos de elég tisztességesen világít ekkora teljesítmény mellett is és meleg árnyalatú.
Volt nekem 7 Wattos korábban de annak sehol nem volt a fénye ehhez a 4 Wattoshoz képest. Azóta ilyeneket használok ahol csak tudok. Még ki akarok menni a kínai piacra mielőtt végleg bezárják (lehet már bezárt), mert ezeket 1000,-Ftért elég kedvező áron lehet ott megvenni. A fény színe kellemes meleg fényű és nem villog. Árulnak hideg fényűt is de az nem lakásba való!
Saccra mondhatom, hogy 70-80 lm/W körül lehet a beépített ledek hatásfoka. Abból a 40 Wattos halogén fényének megfelelő lenne kb 3 db ilyen 4 Wattos led, ami 12 Wattot fogyaszt. Van benne 4 db 1 Wattos led beépítve. Előtte egy négyes optika van feltéve, amit le lehet venni róla egy menetes fém gyűrű letekerése után ha szórtabb megvilágításra van szükség.
Ez az:
Viszont a mellé írt lumen érték legfeljebb 300 lm.
A hideg fényű változatnál lehet jóval több is:
Azt azért tudni illik, hogy egy 4 Wattos led az önmagában elég kevés, de három már éppen elég.
Még azt is érdemes tudni, hogy a led az izzóval szemben csak féloldalra világít leginkább, tehát a menyezetet nem világítja be, de az nem is baj. Ami körben elosztja a fényt az már kevésbé takarékos, mert a menyezet külön megvilágításához kétszer annyi teljesítmény kell.
Tehát lednél jó ha irányított helyi megvilágításokban gondolkodunk. Több darabban. Kettő is elég lehet, de ha fényt akarsz aminél jól lehet látni, oda kell három is ebből.
A ledes és az ezzel megvalósított energia takarékos megvilágításnál jó ha számítunk rá, hogy nem lesz minden sarokban nagyon világos, mert a helyiség főként használt részeit érdemes bevilágítani az irányított fényű led lámpákkal.
Szórt fényűvel ugyanebből több mint kétszeres fogyasztással és darabszámmal lehetne megoldani.
Tehát nem csak a led jobb hatásfoka az ami a takarékosságot elősegíti, hanem az irányított helyi megvilágítás. A felesleges részeket, sarkokat és zúgokat amit nem használunk kitüntetetten nem kell túl világítani. Ennyivel is kevesebb lesz a fogyasztás. Lehet, hogy ez kicsit más szemléletet igényel, de ez lesz majd a jövő. Takarékoskodni meg soha nem árt. Ott viszont jól kell látni ahol bármit csinálunk rendszeresen.
Azelőtt a mi energia fogyasztásunk 14-16 ezer Ft is volt.
Most kijön 6 ezer alatt. Igaz, kicseréltem a régi hűtőt is és szinte az összes izzót ledre cseréltem.
Van egy növény üvegház az egyik ablakon és abban is működik ilyenkor télen éjjel-nappal folyamatosan, kikapcsolás nélkül 15 Wattnyi (sajnos régi 6-8 éves hideg fényű) led 12 Voltról egy hosszú hűtőbordára felcsavarozva. Azzal együtt és mindennel együtt ennyi most a fogyasztás ahogy írtam.
Mondjuk a rezsi csökkentés 20%-a is lejön belőle, de ha csak azt számolom, hogy azelőtti a 60-as 100-as és 150-es izzók helyett működik helyenként 3-5 db 4 Wattos ledes lámpa (12-20 W), az már így számra is igen jónak látszik és fényre is kellemes és elég.
Persze aki a nagyobb fényt szereti, az betehet kétszer ennyi ledet is és akkor már tényleg sok a fény, de még úgy is kevesebb a fogyasztás jóval.
Köszönöm a kimerítő választ!
A foglalat cseréjét egyelőre nem tervezem, mivel az elég költséges és bonyolult folyamat (főleg úgy, hogy nem az enyém a berendezés, mivel egy albérletben lakom).
A jelenlegi izzó pontos típusát nem tudom, csak annyi van ráírva, hogy 40W-os és G9-es foglalatú. (Egyébként 3db van a lámpában.)
Mivel több GE márkájú (E14-es és E27-es foglalatú) izzó is van a lakásban, feltételezem, hogy ez is az lehet.
Ilyen adatokat találtam:
Illetve: [link]
Ezért saccolom olyan 400Lm-re a fényerőt. Ami biztos, hogy kicsit kevésnek érzem, ellenben a (3x) 40W figyasztást viszont soknak, főleg úgy, hogy van egy ilyenem is: [link]
Ennek a fényereje már bőven jó lenne, főleg, ha 3 ilyen is lenne. Mondjuk ez már túl sok is, meg hát esztétikailag is eléggé bajos, még ha passzolna is a foglalatba.
Ennek a fényereje a doboz szerint 2100Lm, és egy 141W-os hagyományos izzónak felel meg.
Nekem szórt fény kellene, az ilyen teljesen irányított fény nem lenne jó. (Van, ahol ilyen van, de ahová kellene, a nappaliba, oda a szórt fény lenne az ideális.)
Találtam energiatakarékos és LED-es izzókat is ilyen foglalatba, pl. ezt: [link] (energia takarékos) illetbe ezt: [link] (ez pedig LED-es). A fogyasztásuk nagyon baráti, és árban sem olyan vészesek (persze, az 1-200Ft-os halogénhez képest eléggé borsos az áruk, az igaz).
A problémám csak az, hogy az itt megadott fényerősség értékek (410Lm az energiatakarékos és 360Lm a LEDes esetében) kisebbek, mint ami a mostaninak van (illetve lehet, mivel pontosan nem tudom). Ebből következően akkor a jelentősen kisebb fogyasztás mellé kisebb fényerő is társulna, nem?
Itt a linken lejjebb lesz egy táblázat és onnan ki lehet olvasni, hogy 40W-hoz 430 lm tartozik ennél a típusnál.
Így amit leírtál, ahhoz megoldásként legegyszerűbb lenne a csavart fénycső. Viszont mivel albiban laksz ott nem lehet nagyon variálni végleges változtatást igénylő dolgokkal, ezért szerintem lehet kapni itt-ott, nehezékes 40 centis korong talpazattal ellátott hosszú fém csövön álló lámpát. Azon fel szokott szerelve lenni két-három E27-es (menetes) foglalat fém tükrös terelőkkel. (nekem ilyen van) és kapcsolókkal. Azt oda állítod ahova a legcélszerűbb és bármikor áthelyezhető csak konnektorba kell dugni és fentről magasról világít. Abba olyan lámpát csavarhatsz amit csak akarsz.
Csináltam is vele egy kísérletet.
Elmondom az elrendezést.
A szobában a menyezeten van két foglaltat egymástól távolabb és nagyjából az asztal felé van fordítva.
Az álló lámpa fém rúdján a helyiség 2/3 rész magasságban van egyik foglalat (a másikban infra lámpa van télire, az most nem szerepel). A magasabb foglalatba betekertem egy 60-as klasszikus "körte" izzót. Azt felkapcsoltam egymagában és készítettem egy fotót fix beállított zár sebesség és expó idő értékkel. (1.5sec F3.7 állványról).
Aztán az izzó helyére tettem egy 4 Wattos ledet és a menyezten volt kettő ugyanilyen 4 Wattos. Mindhármat felkapcsoltam és így készült a második fotó, az előzővel azonos beállítással.
A két képet egy lapra másoltam és feltöltöttem ide: [link] Olvasd amit alá írtam.
Látszik, hogy igen csak el kell gondolkodni elsőre, hogy melyik erősebb, mert a gyári ledes lámpákról úgy tudtuk, hogy azok régi "hulladék" ledekből készültek. Biztosan abból, de most sikerült kifognom olyant, ami legalább annyira jó mint amit a bringa lámpámba tettem. Igaz, az hideg fényű led volt.
Szóval ez itt a képen 12 Watt és jól világít, szinte erősebb fénye van mint a 60W-os hagyományos izzónak. Igaz a színe kicsit eltér, de szemre nem ennyire feltűnő. Amikor együtt világítanak akkor szemmel látszik a különbség.
Más, de a témához tartozik..
Még én sok évvel ezelőtt vettem 8 db Philips tornádó, meleg fényű csavart fénycsövet. Azt tettem akkor bele sok mindenbe. Viszont az egyes darabok élettartama nagyon eltérő volt. Volt ami néhány hónap alatt tönkre ment. aztán ami tovább kihúzta az már elment egy évig is de akkoriban tönkre ment három is belőle pár havonként. Aztán a maradékból még kettő kihullott idő közben. Az utolsó kettő talán 6 évig is működött végül és kb másfél év különbséggel mentek tönkre.
Ezeknek tényleg brutális volt a fénye és a szín vissza adása is egészen jó volt. A vörös nagyon kicsit barnásnak látszott a fotókon, szóval nem volt nagyon élénk de szabad szemmel nézve nem volt zavaró.
Közben azt nézem jól írtam-e...
Tehát az alsó fotó úgy készült, hogy a ledekből három darab 4 Wattos világított, tehát össz 12Watt. Kettő db 4 W-os a menyezeten és egy a rúdon, jóval fej fölötti magasságban és mindhárom az asztal felé irányult. (az álló lámpa rúdját egy alu csővel régebben megtoldottam, így magasabb lett a gyáriaknál)
A felső képen nem világított más csak a 60-as izzó.
Kb 5-szörös a teljesítmény különbség és a fényerő kb hasonló.
Azért most már lehet kapni jól világító ledeket is.
Ezek (a 4W-os) darabja 1.000,-Ft volt a kínaiaknál.
Persze azért vigyázni kell, mert még biztosan van náluk elfekvőben rengeteg hulladék régi led, aminek nincs fénye. Azt is többnyire ennyiért adják de az tényleg nem sokat ér.
Mutatok videót arról a 30 Wattos ledes lámpáról, amit a bringa elejére építettem. Ott először lehet látni néhány hagyományos kerékpár lámpát bringát végig gurulni a képen, aztán következik a 30 Wattos led fény szélesvásznúban.:
http://www.youtube.com/watch?v=mGLKpscbXD4
..mégegy:
http://www.youtube.com/watch?v=8ZbbzxnsEHg
Billenthető a kormányról, hogy ne vakítsak el senkit.
Ezt csak érdekességnek mutatom:
A lámpa házát úgy esztergálták a terveim alapján.
Még megírom mire kell vigyázni a ledes fényforrás vásárlásakor.
A régebbiek villogtak a hálózati nfrekvencia ütemében.
Ezek már teljesen egyenletes fényűek.
Erről úgy lehet meggyőződni, hogy a működő lámpa előtt gyorsan mozgatod az ujjad, hogy a háttér fekete vagy sötét legyen. Akkor a gyorsan mozgó ujjadnak (vagy világos tollnak ceruzának amit mozgatsz) folyamatosnak kell látszani. Ha szaggatottan látod a gyorsan mozgó megvilágított tollat v. ujjat a sötét háttér előtt az azt jelenti, hogy villog a lámpa és nem szabad megvenni mert zavarhatja a szemet egy idő után.
Ezeknek a fénye nem annyira élesen irányított, de a képből már látod. Az asztal túl lett világítva kicsit mert oda vetít leginkább. Viszont ha kivenném az optikákat akkor szórtabb lenne a fénye, viszont ez így sokkal jobb, mert én határozom meg hova jusson több. Célszerűen egy központi felületre érdemes, hogy azt kiemelje. Úgy jobb a hangulata. Az a "központi rész" lehet oldalt is, de a lényeg, hogy a fénnyel kiemelhetünk bármit. Akár lehet két szórt és egy irányított vagy bármilyen kombinációban lehet variálni. Ezzel kicsit játszani kell és majd úgy is megmutatja magát hogy jön be neked. már ha... ha majd megoldod valamiképp.
Az előző hozzászólásban én is szolgaian másoltam és most nézem, hogy az a halogén hatásfok akkor is valahogy nagyon kevésnek tűnik, hogy csak 10-lm lenne Wattonként a halogénnél, ha a hagyományos körte formájúnak 14 lm/W a hatásfoka.
Na de számoljuk másképp.
A látható fehér fény elvi maximuma Wattonként 250 és 300 lm/W között adódik. Vegyünk 280 lument Wattonként.
A hagyományos körte formájú izzó fény átalakítási hatásfoka jó esetben 5%. vagyis 100 Wattból 5 Wattnyit világít és 95 Wattnyit csak melegít.
Itt található néhány hasznos adat:
Sőt itt vannak még találatok de most elálmosodtam.
...na majd máskor, megyek aludni...
Jó éjszakát és B.Ú.É.K. mindenkinek.
Jövőre folytatjuk..
Na még megnéztem valamit, mielőtt kilépek, de ezt meg is osztom:
Vagyis a halogén hatásfoka gyártó függő.
Idézek:
"A másik rossz döntés, ha Ön azt mondja, hogy akkor ideje korszerűsíteni, és az egyébként is igen tetszetős halogén spotok befogadására alkalmas lámpatestet vásárol halogén spotokkal.
Mert azt mondják a halogén izzónak jobb a hatásfoka, így kisebb lesz a villanyszámla. Igen, így van – lehet kisebb, de lehet több is. Miért?
Egy hagyományos villanykörtével egyező megjelenésű 100Wattos halogén izzó 1550lumenes, tehát valóban közel 16%-kal jobb hatásfokú. De van mégjobb. Például egy 12 voltos 100Wattos tűlábas miniatűr halogén izzó 2350lumenes, azaz 75%-kal jobb mint a hagyományos izzó. (ezeket az izzó lumen értékeket a Tungsram katalógusában le lehet ellenőrizni)
Ezt úgy is mondhatjuk, amíg a 100Wattos hagyományos izzó hatásfoka 13,4lumen/Watt hatásfokú, s ezzel szemben ez az utóbbi halogén izzó 23,5lumen/Watt hatásfokú."
Szóval nem a levegőből vettem a 23 lm-t, mert a közlekedésben azt használják de úgy látszik létezik gyengébb hatásfokú halogén is. Majd ezeket még át kell rágni.
Viszont ha azokban a G9 foglalatokban csak 10 lm/W-os halogén izzók vannak (már pedig látom, hogy tényleg lehet és nem elírás), akkor a tényleg jó és hatékony led jobban fog világítani, valami állványos, állólámpás világító testben, ahogy nézem.
Már tényleg megyek...
BUÉK!
Múlt év végén (tegnapelőtt) jó hosszasan vezettem le a dolgokat magamnak és mindannyiunknak itt nyilvánosan. Ott lett elegem belőle, amikor rájöttem, hogy én is csak szolgaian lemásoltam a 40 Wattos halogénhez a 460 lument, mert láttam, hogy ott valami nem stimmel, de nem tudtam, hogy mi. Akkor egy pillanatra besokalltam mert nem hittem a szememnek, hogy "engem is megvezetett" az az adat.
Aztán mégis tovább keresgéltem és kiderült, hogy a hálózati 220V-os normál izzót helyettesítő halogén izzók csak ilyen relatív kicsi hatásfokkal működnek a gépjármű halogénekhez képest. Szóval ebben tényleg neked volt igazad.
A hatékony fluoreszcens fénycsövek megint csak kérdés, hogy meddig működnek jól, meghibásodás nélkül. Még az is kétséges, amiből egy-egy példány egyébként jól működik, mert azok nálam sorban mentek tönkre. Talán csak kettő élte meg az elvárt működési élettartamot a nyolcból.
Tehát marad a led, mert az 20% (1/5 rész) fogyasztás mellett annyi fénnyel világít, mint a régi izzóink és jóval hosszabb az élettartama. Annál viszont arra kell figyelni, hogy nehogy valami régi gyenge dolgot sózzanak ránk, különben nem sokat érünk vele. Az sem mindegy hol mennyiért tudjuk megvenni. A kínain nagy esélye van,. hogy nem a legjobb hatásfokút adják, de ha sikerül olyant venni (mint most nekem) akkor azt elég jó áron meg lehet kapni. Na meg a színhőmérséklet szintén fontos mert a hideg árnyalat leginkább kültérbe vagy műhelybe való. A szobába vagyis lakótérbe meleg színárnyalatú világítást lehet kellemesen használni.
Ott helyben érdemes kipróbáltatni, legalább látjuk, hogy milyen színárnyalatú és rendesen működik-e.
Ez lett a vége a hosszas elemzésnek.
Közben jártam megint a kínai piacon a megszokott lámpa árusnál. Ott ismerem a minőséget. Mondtam, hogy egészen jól beváltak ezek, így vettem még 8-at belőle. (Azok már 5 Wattosak.) Mondom, hogy itt a neten a fórumon mást is érdekelne valószínüleg, csak nem tudom hogy is fog ide találni akinek írom, ha esetleg venni akarna belőle. A boltban az árusító pavilonnál egyik eladó magyar, akivel múltkor is már többször találkoztam. Megismert már. Elmondta hogy lehet oda találni hozzájuk. A négytigris pacon a 3-as kapun kell bemenni és ott a második soron jobbra az ötödik üzlet. Ott már látszik messziről a sok fény, mert ki van világítva az egész. Működik kismillió lámpaféleség náluk, szóval megismerhető messziről.
Kérdeztem, meddig vannak még ott, még egy ideig állítólag kaptak időt. Szóval még lehet venni náluk, viszont ez már 5 Wattos de ugyanolyan kívülről, legfeljebb a hűtése nagyobb, talán 1 centivel és a színhőmérséklete kicsivel melegebb, talán. Csináltam össze hasonlító fotót, de azt még fel kellene tölteni. talán majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!