Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 70W-os halogénizzó 60W-os...

70W-os halogénizzó 60W-os foglalatba problémás lehet?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nemrég cseréltem ki a nagyszobámban a mennyezeti UFO lámpában a benne lévő kompakt fénycsöveket (2 db) halogén izzóra, hogy jobb fényt adjon. Az a gond, hogy az UFO lámpában lévő, vékony házú műanyagfoglalatok mellé oda van címkézve, hogy csak 60W-ot bírnak. Én úgy tudom, hogy ez nem teljes egészében a felvett teljesítményre vonatkozik, hanem az benne lévő izzó teljesítményére és igaz az is, hogy ezeket izzószálas lámpához viszonyítják. Tekintettel arra, hogy a 70W-os (IKEÁ-s) halogénizzó hatásfoka legalább 30%-kal jobb, mint egy hagyományos izzóé (70W-os halogén = 1200 lumen = 100W), abban reménykedem, talán nem okoz problémát a 10W többlet. Nyilván itt sokkal inkább a hőleadásról van szó, mint a valódi teljesítményről. Mert a kábelezés és a foglalatban lévő érintkezők szerintem simán elbírnak 2-3 ampert, amit az izzók teljesítménye meg se közelít.

Szóval a kérdés az, hogy reális feltételezés-e az, hogy ha egy 70W-os izzó 100W-osnak felel meg, és ezalapján egy 60W-osnak egy 42W-os (70/100*60), akkor a 70W-os halogén a 60W-os hagyományosnál kevesebb hőt ad le, így nem károsodik a foglalat?

2013. okt. 6. 23:07
 1/6 anonim ***** válasza:
47%

Ne bonyolítsd.

A halogén lámpák búrája magasabb hőmérsékletű mint a hagyományos izzóké. Ez a magasabb hőmérsékletű izzószál miatt van.

A műanyagod nem erre való.

2013. okt. 6. 23:20
 2/6 anonim ***** válasza:
47%

Keményen megdolgoztál érte, hogy azt a választ olvassad, amit előre elképzeltél, de sajnos nem sikerült.

A 70W az nem 60W, és hosszú távon egy UFO lámpában ez a többletteljesítmény magasabb hőmérséklethez fog vezetni...

Sosem értettem, miért kérdeznek az emberek, ha már amúgy tudni vélik a választ. Bár lehet hogy azért, ha az elképzelésük mégsem jön be, legyen kire fogni, hiszen "még a gyakorikérdéseken is azt írták, hogy lehet", miattuk ment tönkre...

2013. okt. 7. 00:35
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Mivel a halogén izzó magasabb hőmérsékletű, ezért még a 60W-s halogént sem tehetnél a foglalatba. Tehát nyugodtan használhatsz az ufo lámpádban egy 42W-s halogén izzót, ami 60W-nak felel meg.

Egyébként meg vannak 23W-s kompakt fénycsövek is, amit nyugodtan használhatsz:

[link]

Ha a spirál nem fér el, akkor van egyenes is.

2013. okt. 7. 08:00
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Az utolsó válaszadótól kérdezném, hogy mire alapozza azt, hogy 40W-os halogént használhatnék 60W-os foglalatban. Jó volna, ha valaki tudna linkelni/mutatni egy szakmai leírást erről, hogy milyen halogéneket lehet használni milyen hagyományos foglalatokban.

Az első kettő, kötekedő, leosztós stílusú válaszadónak is köszönöm a válaszát. Nem állítottam egy percig sem, hogy teljes mértékben szakmailag felkészült lennék. Ezért írtam ide. Ezért kérdeztem. És nem azért, hogy "legyen kire fogni", ez eszembe se jutott. Ne magatokból induljatok ki (tipikus magyar mentalitás). Máskor azért jobb volna, ha az alapvető rosszindulatot félretéve válaszolnátok. :P

A kompakt fénycső nem járható út, pont a korábbi fénycsöveket cseréltem le.

2013. okt. 7. 09:04
 5/6 anonim ***** válasza:

Mekkora teljesítményű fénycsövet cseréltél le? Amit linkeltem, az 1400 lumen fényáramú.

"70W-os halogén a 60W-os hagyományosnál kevesebb hőt ad le"

A halogén izzó működési hőmérséklete magasabb, mint a hagyományos izzóké. Egy 42W-s halogén izzó fényárama eléri a hagyományos 60W-s izzóét, de ezt sokkal magasabb hőmérsékleten teszi. Olvass utána a halogén izzó működésének, és rájössz, hogy az elgondolásod téves.

"mire alapozza azt, hogy 40W-os halogént használhatnék 60W-os foglalatban"

Arra amit fentebb írtam.

2013. okt. 7. 09:47
 6/6 anonim ***** válasza:

" Jó volna, ha valaki tudna linkelni/mutatni egy szakmai leírást erről, hogy milyen halogéneket lehet használni milyen hagyományos foglalatokban."

Az első két válaszoló szakmai tapasztalata alapján válaszolt.

"Az első kettő, kötekedő, leosztós stílusú válaszadónak is köszönöm a válaszát."

Elnézést hogy szimplán a ténnyel szembesítettünk és nem tudományos szaklapok írásaival és matematikai egyenletekkel bizonyítottuk a válaszunkat. Elégedj meg annyival, ami az összes válaszban elhangzott, hogy a halogén (annak ellenére hogy azonos fényáram mellett kevesebbet fogyaszt) üzemi hőmérséklete magasabb (ebben rejlik a hatásosabb működése).

A foglalatokról pedig csupán annyit, hogy hőre keményedő anyagból készül. A fokozottab hőhatás révén megrepedezik, széttörik.

[link]

Teljesítmény átszámítás:

Hagyományos 13 lm/W

Halogén 18 lm/W

Az előző válaszokban megadott 42 W-os halogén izzó teljesítmény tehát megfelelő a 60-as hagyományos helyett. Mind fény, mind hő tekintetében.

2013. okt. 7. 10:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!