LM317-esből csináltam áramgenerátort. Előtt tegyen rá a fogyaztót és úgy kapcsoljam be, vagy az is jó, hogy beállítom egy adott áramra és utána rakok rá terhelést?
Áramgenerátorról van szó. Ha rövidrezárod is, a kívánt áram fog rajta átfolyni. Ha nem teszel rá semmit, azaz szakadás a terhelés(!), nem fogod tudni beállítani az áramot, mert a generátor a tápfesznél kiakad. Annál nagyobb fesz. nem jön ki belőle.
A teljesítményekre ügyelj. Nehogy megégesd a terhelést.
P=I^2×R :)
Leírom részletesebben.
Teszek rá valamit, beállítom az áramot (pl: 15mA), ezután tennék rá egy ledet, de mivel ha épp nincs rajta semmi, vagyis 0 a terhelés ezért max. feszt ad rá. Ha ráteszem a ledet akkor nem fog a led 1-2 ms-is túl nagy áramot kapni. Amíg hirtelen vissza nem szabályoz az ic?
Kb. érthető voltam? (remélem)
Tökéletesen érthető voltál. :)
Ha a generátor kimenetén nincs nagy kapacitás, elko pl., akkor a szórt kapacitásokból eredő töltés a µs-ok tört része alatt elfolyik a nyitóirányban előfeszített LED-en. Egyébként ha ettől tartasz, akkor a generátor kimenetére tegyél egy Zener diódát. Néhány V-tal nagyobb letörési feszültségűt, mint a LED nyitója és tuti megvéded a LED-et sztatikusan is. De szerintem nem szükséges. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!