Milyen tapasztalataitok vannak LED fényforrásokkal? (hagyományos izzó helyett lenne)
A fényerőszabályzós kapcsolóval valóban csak a hagyományos izzószálas égőket tudod használni.
A LED-es meg kompakt izzókban vezérlő elektronika van ami nem fog helyesen működni esetleg tönkre is meg a szabályzós kapcsolótól.
LED-es fényforrás: valóban elég kicsi az energia fogyasztása, viszont csak kis terület megvilágítására alkalma. Mondjuk egy olvasólámpa, vagy egy íróasztal megvilágítására alkalmas, mivel eléggé irányított a fényforrás.
Inkább a melegebb fényű használata célszerű mert az nem fárasztja a szemet, mivel ennek a fény spektruma van leg közelebb a természetes fénéhez.
Lehet, hogy a LED-eknek irányított a fénye, viszont léteznek olyan izzók, amelyekben úgy helyezték el a LED-eket, hogy mindenfelé szórja a fényt. Pl. ezek: [link]
A hidegfehér vs. melegfehér dolgot meg azért kérdeztem, mert olvastam már mindenfélét. Például itt: [link] azt írják, hogy a természetes fényhez a hidegfehér LED-ek színe van közelebb, míg máshol azt, hogy inkább melegfehéret vegyünk.
A melegfehér a szemnek nyugtatóbb, de én ezt nem fehérnek, inkább halvány zöldessárgának hívom. :-)
A szabályozós (potméteres) kapcsolókkal meg csak azok az égők használhatók, ahol a fényt izzás révén állítják elő. (Mivel izzásnál ha kevesebb áramot kap, gyengébben izzik, ha többet, akkor kevésbé. A más elvű fényforrásoknál meg vagy megvan a működéshez szükséges áram, vagy nincs. Nincs átmenet.)
A hagyományoson kívül a halogén izzókat lehet még leszabályozni.
Egyébként szerintem a LED-égők legnagyobb hátránya, hogy elég kicsi a fényerejük, a legerősebb LED-égő olyan 3-400 lumen erővel világít (kb 30-40 wattos hagyományos izzónak felel meg).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!