Ha egy forgó generátor forgás irányát megváltoztatjuk akkor felcserélődik a fázis és a null?
De nincs olyan, hogy egyfázisú rendszer. Ami a te lakásodban egyfázisú rendszer, az valójában háromfázisú, csak a többi két fázis nincs bevezetve.
A három fázis RST, a nulla N. Akármerre forgatod, a nulla ott marad, csak a fázissorrend változik. Természetesen fázis-nulla-föld között 230V (fázisfeszültség), két vezető között 400V (vonali feszültség).
Ha pedig összeraksz magadnak egy állandó mágnesű generátort, akkor nem lesz rajta nulla, amikor az egyik madzag pozitív fázishelyzetű, akkor a másik negatív fázishelyzetű, és ezek cserélődnek. A nulla attól nulla, mert a csillagpontban rövidre vannak zárva a tekercsek, és mint tudjuk, rövidzár esetén a feszültség 0, bár itt potenciálról beszélünk, mert ugye feszültség csak két pont között van :)
"Ha pedig összeraksz magadnak egy állandó mágnesű generátort, akkor nem lesz rajta nulla, amikor az egyik madzag pozitív fázishelyzetű, akkor a másik negatív fázishelyzetű, és ezek cserélődnek"
Na ezzel tévesztettem össze!! Azt hittem hogy mindenhol így van! :D Köszönöm válaszaitokat! Annyit még hogy " [link] " itt mért van a nullal összekötve a föld? A többi földelést sem értem!
Azért van a nulla és a föld összekötve (TN rendszer), hogyha bekötsz egy testzárlatos fogyasztót (ami hibás, és kiadja a feszültséget a testére), akkor ne téged basszon agyon, hanem egyből verje le a kismegszakítót, mielőtt hozzányúlnál, és rajtad keresztül záródna az áramkör.
Amúgy rájöttem, hogy a kérdésed elméleti, nincs is ilyen generátorod, csak a működési elvére vagy kíváncsi.
Találtam neked egy videót a témában, nem kell hozzá érteni a szöveget, csak nézni, hogy a nincs három fázisod, nincs nulla, csak cserélődő polaritások.
"Amúgy rájöttem, hogy a kérdésed elméleti, nincs is ilyen generátorod, csak a működési elvére vagy kíváncsi."
Igen valóban csak arra voltam kiváncsi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!