Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha egy forgó generátor forgás...

Ha egy forgó generátor forgás irányát megváltoztatjuk akkor felcserélődik a fázis és a null?

Figyelt kérdés

2013. aug. 9. 17:59
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

De nincs olyan, hogy egyfázisú rendszer. Ami a te lakásodban egyfázisú rendszer, az valójában háromfázisú, csak a többi két fázis nincs bevezetve.

[link]

A három fázis RST, a nulla N. Akármerre forgatod, a nulla ott marad, csak a fázissorrend változik. Természetesen fázis-nulla-föld között 230V (fázisfeszültség), két vezető között 400V (vonali feszültség).

Ha pedig összeraksz magadnak egy állandó mágnesű generátort, akkor nem lesz rajta nulla, amikor az egyik madzag pozitív fázishelyzetű, akkor a másik negatív fázishelyzetű, és ezek cserélődnek. A nulla attól nulla, mert a csillagpontban rövidre vannak zárva a tekercsek, és mint tudjuk, rövidzár esetén a feszültség 0, bár itt potenciálról beszélünk, mert ugye feszültség csak két pont között van :)

2013. aug. 9. 22:02
 12/16 A kérdező kommentje:

"Ha pedig összeraksz magadnak egy állandó mágnesű generátort, akkor nem lesz rajta nulla, amikor az egyik madzag pozitív fázishelyzetű, akkor a másik negatív fázishelyzetű, és ezek cserélődnek"

Na ezzel tévesztettem össze!! Azt hittem hogy mindenhol így van! :D Köszönöm válaszaitokat! Annyit még hogy " [link] " itt mért van a nullal összekötve a föld? A többi földelést sem értem!

2013. aug. 9. 23:13
 13/16 A kérdező kommentje:
# 5/12 Elolvastam csak nem nagyon értettem! :D
2013. aug. 9. 23:15
 14/16 anonim ***** válasza:

Azért van a nulla és a föld összekötve (TN rendszer), hogyha bekötsz egy testzárlatos fogyasztót (ami hibás, és kiadja a feszültséget a testére), akkor ne téged basszon agyon, hanem egyből verje le a kismegszakítót, mielőtt hozzányúlnál, és rajtad keresztül záródna az áramkör.

Amúgy rájöttem, hogy a kérdésed elméleti, nincs is ilyen generátorod, csak a működési elvére vagy kíváncsi.

Találtam neked egy videót a témában, nem kell hozzá érteni a szöveget, csak nézni, hogy a nincs három fázisod, nincs nulla, csak cserélődő polaritások.

[link]

2013. aug. 10. 06:59
 15/16 A kérdező kommentje:
Ok. Köszönöm szépen mindenkinek!
2013. aug. 10. 15:40
 16/16 A kérdező kommentje:

"Amúgy rájöttem, hogy a kérdésed elméleti, nincs is ilyen generátorod, csak a működési elvére vagy kíváncsi."

Igen valóban csak arra voltam kiváncsi!

2013. aug. 10. 15:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!