Mi a különbség egy 10 Amperes motorvédőkapcsoló, és egy 10 Amperes kismegszakító között?
Más a karakterisztikája, a villanymotor indításkor a normál terhelésének többszörösét is felveszi, a sima kismegszakító mindig leoldana indításkor.
Ugyanezért védjük a transzformátorokat is lomha kiolvadású biztosítókkal mert a normált minden bekapcsoláskor kiverné.
A motor leállításkor iszonyat feszültséget képes visszaindukálni a kapcsolóba, mert a tekercs szeretné tartani a rajta átfolyó áramot. Tehát egy 400-os, 10A-es motorvédő kapcsolót kb. 2 kV-ra kell tervezni.
egy kismegszakító, ha mögötte csak ohmikus fogyasztók vannak (tűzhely, lámpák, stb.), akkor leold, és ott vége is a történetnek.
Szerintem sikerült mindenkinek félremagyaráznia ezt az egyszerű kérdést...
#1 nem kismagszakító karakterisztikáról volt szó
A motorvédő kapcsolóban hőmás relé található, ami nem ugyanaz mint a kismegszakító (vannak elektronikus motorvédők is). A két dolog nem ugyanaz.
#3 a kismegszakítókat azonos szigeteléssel tervezik. Esetleg összetéveszted a pl 10kA-esel, azok a zárlati megszakítóképességük miatt drágábbak, de az megint más téma.
Egyszóval azért drágábbak, mert azokat kifejezetten motorokhoz gyártják és akkor is kiold, ha a motor melegszik, nem csak túláram vagy zárlat esetén.
#5:
Most tényleg azon vitatkozunk, hogy van-e a motornak önindukciója és hogy fel kell-e készíteni erre a kapcsolót? Szerinted akkor miért írják rá a kismegszakítókra, hogy legalább mekkora teljesítménytényezőt bír el?
Én nem vitatkozom veled és nem is mondtam hogy nem létezik ilyen, de a kérdés nem erről szólt...
Bár kismegszakítón még nem láttam cosfi értéket feltüntetve, ha te igen küldj képet... ja és megnézném hogyan készítesz fel egy kapcsolót?
Édes jó istenem mindegyik okoskodik és mind hülye hozzá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a kismegszakító:túláram és zárlatnál old le
a motorvédő:zárlatnál túláramnál + van benne hőrelé
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!