Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan kössünk párhuzamosan...

Hogyan kössünk párhuzamosan két tranzisztort?

Figyelt kérdés

Azt szeretném megtudni hogy két 2N3055 típusú tranzisztort hogyan kell párhuzamosan kötni?

Azért kellene ezt megtennem, hogy ne melegedjen.

2013. jún. 6. 23:44
 1/7 anonim ***** válasza:

B1-B2-vel, C1-C2-vel közösítve. Emitterekbe terheléstől függően néhány tized, század (0.05-0.2) ohm. Az ellenállások másik vége szintén közösítve. Ez lesz az eredő emitter.

Mekkora áramra kell? Azért melegszik, mert egyrészt nagy áram folyhat át rajta, másrészt sok marad UCE-en. Analóg v kapcsolóüzemű alkalmazásba kell?

2013. jún. 7. 10:36
 2/7 A kérdező kommentje:

[link]

Ezt szeretném megépíteni, elvileg 3A-t tud, de ahogyan olvastam melegszik az említett tranzisztor.

Az ellenállást azt hova kellene tegyem? Egyesítsem az emittereket és utána vagy úgy hogy az egyik vagy minkettő emmitterére kötöm, majd úgy egyesítem?

2013. jún. 7. 12:40
 3/7 anonim ***** válasza:
Az emitterekre 1-1 ellenállást és azok másik végét közösítsed. Ezt próbáltam korábban is leírni - kevés sikerrel. :(
2013. jún. 7. 13:10
 4/7 anonim ***** válasza:

Látom, mi készül belőle. Nem csoda, h melegszik - főleg, ha 3A-t és 10V alatt szeretnél kihozni belőle, mert ilyenkor a tranzisztoron közel 100W eldisszipálandó teljesítmény marad. Javaslom egy proci hűtőventijét felszerelni a méretes hűtőbordára és akkor elmegy 1 tranyóval is. Amúgy ha 2-vel csinálod, ennél a kapcsolásnál akkor is el kell fűteni a 100W-ot - legfeljebb annyi, h az 2 tranyón fog eloszlani.

Na ezért ma már ilyen alkalmazásokra kapcsolóüzemű IC-ket és tranyókat használnak, ahol a melegedés már nem probléma.

2013. jún. 7. 13:14
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget, akkor kb így kellene?:

[link]

Kapcsolóüzeművel csak annyi a bajom hogy számomra bonyolult, és nem is tudom hol lehet hozzá tekercset vagy trafót beszerezni illetve a méretezését sem ismerem.

Köszönöm!

2013. jún. 7. 15:15
 6/7 anonim ***** válasza:
Pontosan úgy, ahogy rajzoltad. Reméljük, nem fog gerjedni. Ha mégis, akkor a bázisokba néhány 10ohmot érdemes sorba tenni. A hűtés ekkor is lényeges! Uki=10V-nál és 3A terhelésnél a 2 tranyó együtt 90W-ot fűt!
2013. jún. 7. 15:55
 7/7 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm a segítséget!
2013. jún. 7. 16:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!