Hogy lehetne egyszerűen megoldani a töltést?
A motoromban gyárilag nincs semmi töltőelektronika az aksihoz csak egy egyenirányító, a töltőtekercs elméletben megfelelő feszültséget ás áramot állít elő. Elméletben...
Gyakorlatban az áram megfelel, de a feszültség 5 és 8 volt között változik(fordulatszám függvényében persze)
6v-os rendszerről van szó. (bár tőgázon nem is mértem, szóval lehet hogy még magasabbra is mehet)
Szóval hogy lehetnem megoldani egyszerűen? Elektronikához nemigazán értek, de kit-eket raktam már össze, szóval ha valaki tudna segíteni meg tudnám csinálni.
Néztem ilyen feszültség stabilizáló IC-ket, mert így egyszerű lett volna bekorlátozni maximum 7,2V-ra a töltőfeszültséget, de ahogy néztem van belőle 6 megy 8 voltos, közötte meg semmi :( Szóval ez a megoldás nem tűnik jónak.
Ez teljesen normális, minden motoron ilyen az akku töltés. Az akkumulátort ez a 4V feszültség ingadozás egyáltalán nem zavarja.
Talán azért kérdezed, mert hamar lemerül?
Én a következőt tenném, egy próbát és pénzt megér:
Az 5-8 V, amit mértél, vélhetően váltakozó.
Vennék 4db 3A-es diódát, vagy diódahidat, egy 2-4700mikrós 16V-os kondit, bekötném és akkor mérnék.
Ha van, mondjuk 7V váltód, az csúcsban 9,9V, de a diódahíd levesz belőle legalább 1,8-at, marad 8,1V, ez már nem is olyan rossz, max még egy dióda és már 7,4V-od van.
Ha megvan a fordulat tölt, ha nincs, nem....
Mindenképpen meg kell ezt csinálni, mert mérni kell, bármit akarsz később "utánakötni" ezekre szükséged van....
"Például a 6V-s IC föld lábát két diódával megemeled"
Ezt milyen diódával kellene megoldani? És ha 1db IC-t párhuzamosan kötök(meg mindenből kettőt teszek) akkor megduplázódik a terhelhetősége nem? Mert ahogy nézegettem a 6V-os IC nem egy nagy összeg, szóval simán beteszek belőle kettőt ha így jó. (bár nem kéne 1 amper fölé mennie a töltőáramnak, de azért biztos ami biztos.
"Ez teljesen normális, minden motoron ilyen az akku töltés. Az akkumulátort ez a 4V feszültség ingadozás egyáltalán nem zavarja. "
Savas aksira van tervezve, sz ugye bírná is, de nekem zselés volt benne, amit viszont kinyírt...
Meg majd fel akarom delejeztetni a mágnest, és azt mondták hogy így a töltés is erősebb lesz ezért akarok bele valami szabályzást.
5v-ból nem is fog megfelelőt csinálni nyilván, de az nagyon csak nem árt az aksinak. A lényeg hogy többet ne kapjon.
"Például a 6V-s IC föld lábát két diódával megemeled"
Az aksi csatlakozóinál mértem, szóval az már egyenáram volt.
"Na, szóval 2db IC-t kötök párhuzamosan, csak elírtam."
Ne tedd.
"Ne tedd."
Oké :D
De amúgy mi történne ha párhuzamosan kötném őket? Mind a kettő ugyanabból csinál 6v-ot, csak így a terhelésen osztoznának.
De ez nem dinamós motor!
Kérdésbe írtam is, külön töltőtekercs van.
Szóval nekem ilyen feszültség szabályzó nem jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!