Mitől csökkenhetett jelentősen a ledszalag fényereje?
Az olcsó selejt bosszúja.
Én csóró vgyok, nem engedhetem meg magamnak hogy olcsót vegyek. A drágább de minőségi ledszalag kültéren már több mint fél éve változatlan fényerővel működik.
Drágább volt de csak egyszer kellett megvenni.
Persze hogy létezik.
1. Ha nem megfelelően méretezett az áramkorlátozó ellenállás értéke a tápfeszültséghez.( A táp pl nem pont 12V-os)
2. Sajna a LED sem a szent grál. A fokozatos "fejlesztéssel" csökkentik az élettartamot, pont mint anno. az izzólámpánál. Az izzóval is elértek már a 30években 5000h-t, sőt, volt már örökké működő is belőle. Csak ez nem jó a gyártóknak. (ajánlott vidi. a tervezett elavulás)
3. Hosszabb élettartam érhető el.
A szalagot érdemes alacsonyabb tápfeszültségről megtáplálni, (<12VDC) és megfelelően elhelyezni a hűtés miatt. Alu, vagy vas felületen jobb a hűtés mint fán.
Akkor egy konkrét válasz: Kültéri, vízálló, öntapadós ledszalagot a Lomex Kft.-ben vettem, kapcsolóüzemű 12 voltos dugasztápot szintén. Feszültsége 12,0 V. A ledszalag talán 5W/m, több órás üzem alatt is épp hogy kézmeleg.
A kültéri fél éve napi 8-12 órát megy, beltérban polc alsó élén ugyanez a szalag másfél éve napi 6-8 órát..
Elég nagy led chipek vannak benne, hármanként sorbakötve, ellenállásal lekorlátozva. 60 led van 1 méteres szakaszon, az 80 mW / led, az 3,5 V-al számolva ledenként, az 23 mA-t jelent, vagyis egyáltalán nincsenek túlhajtva, ennyi a titka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!