Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogy kell a húrt közelebb...

Lukacsovics kérdése:

Hogy kell a húrt közelebb "vinni" a fogólaphoz?

Figyelt kérdés
Egy Vorson RM-100 basszusgitárról van szó

2013. ápr. 1. 21:27
 1/6 gulyci91 válasza:
A húrlábnál vannak azok a pici hengerek melyekre felfekszenek a húrok. azoknak a hengereknek a két oldalán található két kicsi imbusz csavar. Ezeknek az engedésével tudod közelebb vinni a húrokat. Fontos hogy miután megcsináltad, hangold be újra a gitárt.
2013. ápr. 2. 09:55
 2/6 A kérdező kommentje:
És a nyaknak egyenesek kell kell lennie? Mert nekem a gitár fejénél magasabban van mint a testénél.Ez így jó?
2013. ápr. 2. 11:45
 3/6 gulyci91 válasza:
az nem az igazi, a nyakban van egy merevítőpálca, azon kell húzni, ha szeretnéd, hogy kiegyenesedjen. de szerintem ezzel óvatosan bánj mert, ha túlhúzod megrepedhet a nyak, ha te magad szeretnéd csinálni, szerintem maximum csak fél, vagy negyed fordulatokkal haladj, és folyamatosan nézd a nyakat, hogy mikor lesz egyenes. Gitártól függ, hogy lehet megközelíteni ezt a pálcát, jazz-bass-nél van egy kis lyuk a fejnél a nyak fel és ott be lehet nyúlni az imbuszkulccsal, de van olyan is amikor egy kis sapkával lefedik és csavarok tartják, ez kicsit körülményesebb mert le kell előtte húrozni, ha ilyened van akkor csak ajánlani tudom, hogy csak annyi húrt vegyél le ami feltétlen szükséges.
2013. ápr. 2. 14:09
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget :)
2013. ápr. 2. 15:44
 5/6 anonim ***** válasza:

A napokban törtem el egy pálcát, aztán a törésre keresve már megtaláltam a következő intelmeket:

Idegen gitáron vagy régen (sosem) állított nyak esetében vedd le az anyát, tedd olajba, győződj meg róla, hogy a pálca nincs belegyógyulva a nyakba, és csak utána húzd, de kicsit se legyél hajlandó erőltetni.

Ha a nyak túl görbe, akkor is túl nagy erő kellene a feszítéshez, erről lehet találni képeket, hogy mi a módszer enyhe ívcsökkentésre.

Soha ne állíts 6-8 negyedfordulatnál többet (8-at se nagyon szívesen tekerj rajta). Ha alakul, akkor is hagyd pihenni. Jelzi is, hogy nem könnyű a dolga: nehezedik a tekerés, félteni kezded a menetet.

Ha nagyon sok hiányzik, akkor csak a nyakegyenesítés segít: két bak, két szorító, vonalzó, és 1-2 nap, esetleg ha makacs az anyag, akkor kevés hő vagy gőz.

A módszert könnyű megtalálni neten, lényege, hogy az első és utolsó bundra szorított húr távolsága a 12. bund környékén legyen maximum (ha nem ott van, irány a hangszerész), és felülről közelítse az 1mm-t, de ha több és könnyen játszható, jó a hangszer, akkor természetesen tökéletes az is.

Ha már fordítottál hármat, érzed a húzás növekedését, de semmi változás, akkor engedd ki teljesen, nézd meg, hogy változott-e, és ha nem, akkor épp most úsztál meg egy pálcatörést, és beragadt a nyavalyás. Talán elég egy farudat rászorítva megkocogtatni, hogy meginduljon, és szoktak neki grafitot adni rendesen. Rázással egész jól elnyeli.

Szóval ne erőltesd. Mondom ne erőltesd! Általában könnyen kell fordulnia, és ha nem szoktad évente karbantartani, akkor letekerni és olajat neki.

2013. ápr. 21. 07:44
 6/6 anonim ***** válasza:

Á bocs: olajozás. Max 2 csepp WD-40 vagy hasonló finomság a menetre, és anya vissza. Ha imbuszfejes, akkor nem tom. :)

A két csepp természetesen valami v-alakban megtört műanyag lapról vagy kifújt pöttyből csavarhúzózva, netán fecskendővel gyönyörűen adagolva értendő, semmi ne jusson belőle a fára!

2013. ápr. 21. 07:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!