Mekkora ellenállás kell? Vagy valami más szükséges?
~4,2 V-ból kellene kb. 3.2 V-ot csinálni, de nem tudom mekkora ellenállás kell ami elvégzi a feladatot. Kb. 8 mA áramot vesz fel a fogyasztó.
A másik lehetőség, hogy 2.6 - 2.8 V-ból csinálok 3.2 V-ot.
Az első egyszerűbbnek tűnik, de egyik esetben sincs ötletem.
Van valami képlet amivel ki tudom számolni a szükséges ellenállás értékét?
Ohm törvény! R=U/I
A másik lehetőség(2.6-2.8-ból 3.2-t) felejtős!
A kérdés feltevés rossz. Nem ellenállás, hanem ellenállások kellenek. Az első kommentelő pedig félrevezet, ugyanis nem Ohm törvénnyel, hanem Kirchhoffal kell nekiállni a feladatnak.
Kirchhoff hurok törvény, amiből a feszültségosztó képlet következik.
Két sorba kötött ellenálláson ugyanakkor áram folyik, de a nagyobb ellenálláson nagyobb feszültség esik ( Ohm törvény ).
Tehát a válasz: Igen, van képlet. Ez a feszültségosztó képlet. Tanácsos ellenállás helyett azonban diódát használni, mert kevésbé veszteséges a letranszformálás.
Egy diódán mindig ugyanakkora feszültség esik. Létezik Dióda, aminek kb. 1,1 Volt a nyitófeszültsége, ezért ha három ilyet sorbakötsz, és eléjük teszel egy ellenállást, akkor a három diódán összesen garantáltan 3,3 Volt lesz.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!