Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Két darab 12 voltos égőt...

Két darab 12 voltos égőt ráköthetek a számítógép tápegységére?

Figyelt kérdés

Van 2 darab 12 voltos, 5 wattos égőm. Ha rákötöm a tápegység 12 voltos ágára, akkor nem fog neki rosszat tenni?

[link]

2013. febr. 9. 14:48
 1/3 gabor.galilei ***** válasza:

Az izzók teljesítménye nem okoz gondot a tápnak. A probléma ott van, hogy az izzószál ellenállása hidegen nagyon kicsi, egészen addig amíg el nem kezd izzani, világítani.

A legjobb az lenne ha meg lehetne mérni hidegen az ellenállását egy kéziműszerrel, akkor pontosan el lehetne dönteni induláskor mennyire terheli túl a tápot az izzó.

Ha nekem kellene a tápon világításra bírnom az izzót én úgy tenném, hogy a táp bekapcsolása előtt már ráraknám az izzót és utánna kapcsolnám be a tápot.

Azért mert így az izzó nem azonnal, a már kialakult 12V-al találná magát szembe, hanem mivel bekapcsoláskor a feszültség 0V-ról indulva csak meghatározott idő alatt nő 12V-ig közben a kisebb feszültség miatt kisebb áramok folynak és melegszik közben az izzószál, mire eléri a táp kimenete a 12V-t. ez kíméletesebbnek látszik.

2013. febr. 11. 11:13
 2/3 A kérdező kommentje:
Közben találtam jobb megoldást. Dobom az izzókat és led szalagot veszek helyette. De köszönöm a kielégítő válaszodat!
2013. febr. 11. 21:48
 3/3 gabor.galilei ***** válasza:
Jó választás, azzal biztos nem lesz gond.
2013. febr. 12. 10:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!