Honnan tudja a GPS a műhold idejét a helymeghatározás első lépésénél?
A GPS az egy rendszer (GlobalPozitionSystem), amelynek elemei vannak, égi (műholdak) és földi, amelyek az égiekkel tartják a kapcsolatot, de ez nem az, amit Te boltban vásárolhatsz, hanem az égi rendszerhez tartozó azt kiszolgáló földi rész.
Amit a markodban tartasz, az a navigációs(vevő) készülék.
Nem biztos, hogy értem igazából a kérdést:
A Te vevőkészüléked a műholdakról vett adatokból tudja az időt, azok eltérő értékeiből határozza meg a földrajzi helyzetet.
Az egyik a C/A (Coarse/Acquisition code), a másik a P (Precision code) kód. Itt rögtön előjön a GPS kettős felhasználási módja, ugyanis a P kód titkos és kizárólag katonai eszközökkel lehet dekódolni, továbbá ez a jel jóval pontosabb meghatározást tesz lehetővé, mint a „civil” C/A kód. A GPS felhasználható a pontos idő terjesztésére is. Ehhez minden műholdon két atomóra van elhelyezve. Ezt a jelet a földi állomások folyamatosan figyelik, egyeztetik az UTC világidővel, továbbá az évente szükséges szökőmásodpercekhez való igazítás értékét közlik a műholddal, így a vevőn már a valós időt látjuk.
Ahogy értettem úgy határozza meg a helyet, hogy tudja a műhold idejét a vevő, aztán a műhold küld egy jelet, hogy hány óra, a vevő pedig megnézi hány órakor érkezik meg.
Na de hogy egyezteti a vevő a műholdhoz az óráját? Küld egy jelet a műhold, hogy ennyi az idő? De a vevő nem tudja, hogy mikorra vonatkozik ez az idő, mert nem tudja milyen messziről jött a jel.
Olvass.. (Csak tudnám,hogy miért nem a Googlet kérdezed?)
"mert nem tudja milyen messziről jött a jel"
Annyit érdemes hozzátenni a cikkhez, hogy a gps holdak folyamatosan sugározzák a pályaadataikat. Mikor a hidegindításkor 1 percbe telik, hogy pozicíónk legyen, ezeket az adatokat tölti le a vevő.
Akkor megmondod hol van leírva? Csak ezt találtam:
"Az első lépésben a GPS-vevő lekérdezi a műholdról a pontos időt. Ezt a PRN-kóddal tudja megtenni, ami jelzi, hogy melyik műholddal (műholdakkal) kommunikál, hiszen ez egyedi jel. A vevő a saját óráját leszinkronizálja a műholdról kapott adattal." Itt nem derül ki.
Ebben, de attól tartok ez nem lesz elég Neked, pedig világos!
"Az első lépésben a GPS-vevő lekérdezi a műholdról a pontos időt. Ezt a PRN-kóddal tudja megtenni, ami jelzi, hogy melyik műholddal (műholdakkal) kommunikál, hiszen ez egyedi jel. A vevő a saját óráját leszinkronizálja a műholdról kapott adattal.
(Az én megjegyzésem Neked! A holdakról érkezik az időadat, de az is jön, hogy melyik holdról! És amikor már több holdról érkeztek az adatok és a program tudja, hogy a holdak hogyan "járnak" le tudja szinkronizálni a saját órát, a sajátját, lásd később! Ez az a fázis, amikor a navigációs programban még csak sárgák a holdak, vannak róla már adatok, de még nem tudja helymeghatározáshoz használni, majd csak ha kizöldül!). A második lépés a „háromszögelés”-nek hívott módszer, ami valójában nem teljesen fedi a valóságot, mert a pontatlanságok miatt legalább 4 műhold szükséges a beméréshez. A vevő kiszámolja a műholdaktól való távolságát, ez r1, r2 és r3 távolságot ad ki. A három távolság térbeli metszéspontja mutatja a vevő pontos helyét, azonban ez a háromdimenziós tér miatt két metszési helyet is ad, viszont a rendszer felismeri a hibásat, mert az vagy a Föld belsejébe vagy a világűrbe mutat. Viszont a pontossághoz szükség van arra is, hogy a vevő órája szinkronban legyen a műholdakkal. Ezért van szükség egy negyedik műholdra is, aminél az r4 távolság metszéspontja pontosan az r1-r2-r3 közös metszéspontban kell áthaladjon. Emiatt kell legalább 4 műhold a beméréshez és ezért nincs szükség rá, hogy a vevő készülékben is legyen atomóra.
Ha ezt nem érted, akkor nem tudok mit tenni, én meg azt nem értem miért ez olyan fontos számodra, vagy ha igen, miért nem merülsz el a Googleval a NET tengerében? Van ott válasz sokkal részletesebb is, rá lehet találni.
Szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!