Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen átmérőjű vezeték kell...

Milyen átmérőjű vezeték kell ide, hogy biztonságos legyen?

Figyelt kérdés

A paraméterek:

12 V és 65 W a kimenő teljesítmény, de azt írják, hogy 30%-os a haszonulása, akkor most ez azt jelenti, hogy számolhatok nyugodtan a háromszorosával az áramfelvételt illetően?

Tehát a 65 W-nál ez lenne 5,4 A, és ehhez kb 1-es vezeték, na de akkor ha tuti biztosra akarom, nehogy megolvadjon vagy bármi gond legyen, akkor 18-20 A felvétellel számoljak, és ehhez meg kb 5-ös vezeték kéne (mármint 2x 5-ös persze)?

Viszont akkor nem értem a dolgot, hogy a készülékből gyárilag kijövő vezeték meg csak 2x2-es ... Most akkor hogy van ez?

Elvileg elég a 2-es is, csak a tuti biztonság miatt kellene a duplája?

2012. dec. 5. 18:11
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

ez most komoly? mármint utolsótól kérdezem ...

csak mert nagyon nem mindegy, mivel 2,5-öst még találok "normális kéterest", de afölött nem.

aztán meg megnéztem azt is, hogy gyárilag ők 20 A-es biztosítékot tettek mindkét érbe

(mondjuk nekem ami személyes tapasztalatom van, az annyi, hogy 55 W-os fogyasztóhoz gyárilag szerelték sorra a 0,75-ös vezetéket, és bizony az melegedett mint a jó isten kb 5 perc után ... azaz az kb 4,2 - 4,6 A, aztán amikor megreklamáltuk a gyárnál, akkor az volt a válasz,hogy ja kérem, az csak 4-5 perces használatra van, azt nem lehet 2 óráig járatni, ez se titok, ezek mágnestalpas kékfények voltak, na csak mivel én ilyen barkácsolós vagyok, sorra cseréltem le a kábeleket 1,5-ösre az ismerősöknek, és azzal már oké volt minden)

Egyébként meg most tök jó akkor, mert látjátok, ti is elég ellentétes dolgokat mondtok, és én is nagyon meglepődtem már párszor, hogy pl a 100W kimenő szirénához (180 W volt a felvettje) szintén gyárilag betettek 1,5-ös vezetéket és naná melegedett, és ott is az volt a válasz, hogy 4-5 percnél úgyse megy a sziréna egyszerre tovább, és ezért szerelik így, mert úgyis ki-be kapcsolgatjuk, tehát így nincs melegedés, vagy szóval amint melegedne, már kezd is visszahűlni ... Tiszta katasztrófa ez az egész káosz, hát igazodjon ki a jó isten most akkor :( Mindenesetre én szeretném üzembiztosan megcsinálni, mert én már extra paranoiás vagyok, egyszer már gyulladt ki egy kocsink ilyen vezeték-melegedés miatt ... ja és biztosíték ellenére ám!!!

2012. dec. 6. 09:09
 12/20 A kérdező kommentje:

10-esnek mondanám még, hogy na oké, de egyszer azt mondta nekem autóvillamossági emberke, amikor panaszkodtam a melegedésre, hogy aszért a vezeték hossza se mindegy, na meg a másik, hogy egyenáramnál egész más a dolog és bizony vastagabb kell mint váltóáramnál.

Tök jó lenne valami hivatalos, megbízható táblázat erről, de ha azt mondod, hogy a 2,5-ös vezeték tuti jó, hát akkor most elbizonytalanodtam ... (írtam, hogy igen furcsa módon, a készülékből kijövő kb 10 centis vezeték 1,5-ös, na de aztán a 2 m-es toldója már kb 4-es így szemre, de sajnos nincs ráírva, azaz ezek szerint ők is inkább biztosra mennek ... gondolom, ők azért félnek egy esetleges pereskedéstől, ha netán történne valami)

2012. dec. 6. 09:14
 13/20 anonim ***** válasza:

Van hivatalos táblázat is, a vezeték átmérőkről, ha rákeresel.

[link]

Van táblázat nagyobb méretekre is, de ide nem jó. A 2.5-es rézvezeték fajlagos ellenállása 8 milliohm/méter, azaz 0.008 ohm/méter. Én erről még nem hallottam, hogy egyenáramnál vastagabb vezeték kellene. Eleve, ha a gyári vezeték 2-es, és Te 2,5 mm2-el toldod, akkor már nem az fog melegedni, uram bocsá kigyulladni a gyári vezeték fog. Én tartom, hogy 65W kimenőteljesítményhez megfelel a 2.5mm2-es sodrott rézvezeték. Amire figyelni kell autóban, hogy lehetőleg szilikon szigetelésű legyen, az sokkal jobban ellenáll.

Egyébként milyen készülékről lenne szó? Lehet, úgy könnyebben tudnánk segíteni.

2012. dec. 6. 11:44
 14/20 A kérdező kommentje:

köszi szépen, nem titok egyébként, mintha már szóba került volna, de ha nem, akkor bocs

tehát egy elég profi URH készülékről van szó, amelynek a leadott teljesítménye szigorúan 65 W (maximális állásban persze), ugyanis ez standard, viszont a felvettje ehhez meg simán lehet 200 W is, na és akkor itt indult el a probléma a vezeték vastagságát illetően ...

Bevallom, annyira nem vagyok én szakember, na de hogy 200 W-os fogyasztót nem mernék rákötni 2,5-ös vezetékre, az elég biztos :( Vagyis épp ez az, h most már semmi se biztos :D Jól megkavarodtam ...

2012. dec. 6. 13:05
 15/20 anonim ***** válasza:
Én eddig erősítőben gondolkodtam, de ez a felvett áramon nem változtat. A 2-es vezeték pont hogy határeset, én rá merném bízni 2.5-es kábelre, de ha pontos típust is mondasz, utánanéznék.
2012. dec. 6. 13:41
 16/20 anonim ***** válasza:

A negatívat ne biztosítsd le. Ha esetleg az előbb égne ki mint a pozitív ágban lévő, akkor az áram az antennakábel árnyékolásán keresztül folyhatna... csúnyán tud kinézni egy összeolvadt antennakábel.

(egyszer valami furgonba rakattak áramtalanító főkapcsolót, az akku _NEGATÍV_ ágába, a rádióhoz viszont az akkutól jött mindkét tápfeszkábel, gyújtás ráadásakor még nem volt gond, indítási kísérlet után érdekesen nézett ki az antennakábel és az URH antennacsatlakozója körül a panel)

2012. dec. 28. 23:40
 17/20 A kérdező kommentje:

köszi, de ez utolsót most nem teljesen értem ...

Na meg figy, érdekes dolog ez, mert a "gagyibb" típusba pl csak a pozitívba tettek biztosítékot, de a drága, márkás típusnál már mindkét vezetékbe ... Lehet h biztos ami biztos alapon, azért egy ilyen értékű készüléket alaposan bebiztosítanak, csak akkor amiket írtok, azok alapján nincs is értelme? ja és nem antennakábelről van szó, hanem a tápkábeléről!! antennakábelbe sztem nem is lehet biztosítékot tenni, hiszen megváltozik ott akkor minden (swr-je garantáltan). erre gondoltál?

2012. dec. 29. 09:32
 18/20 anonim ***** válasza:

Arra gondoltam, hogy ha a testkábelen is van bizti, és az kimegy, akkor az antennakábel árnyékolásán keresztül még megkapja a rádió a testet. Az antennakábel árnyékolása nem ilyen áramokra van méretezve.

Egyes típusokban (Yaesu autórádiókra emlékszem, hogy ilyen kábelük volt) a negatív szálban is szokott lenni bizti, de pl. a Motorola GM-300 kábelében csak a pozitív ágban volt egy késesbizti foglalat.

2012. dec. 30. 00:00
 19/20 A kérdező kommentje:

hmm, héát ez is érdekes, amit mondasz

nézd, az antennakábel árnyékolásába lehet tenni mondjuk biztit, bár még ilyenről se hallottam, megvallom, de mondjuk annak lenne értelme, ez teljesen igaz, mert jobb helyeken eleve szokás magát a rádiót is úgy beszerelni a kocsiba, hogy kapjon testet. de azért most elgondolkodtattál, hogy tényleg azon is visszakaphat bármit, és emiatt meg lehet hogy jobb amikor mégse testelve szerelik be, hanem csak a műanyaghoz fúrják oda a beszerelő-keretet?

na csak ha az árnyékolást szakítják meg biztivel, akkor is változik az ellensúly karakterisztikája, szóval nem értem na. Elektronikailag nagyon is hasznos tényleg (bár erre még sosem gondoltam), viszont az ellensúly miatt a frász se tudja ... ezt ki kéne akkor külön mérni swr-rel sztem.

Ha bele gondolsz, pl taxisok a leggázabbak ebből a szempontból,. hogy azok csak bevágják, ahogy érik, nincs ott se ellensúly sokszor se testelés se semmi, hát már olyat is láttam, hogy az autókárpitra csavarozta be :)

De azért a felső kárpitba is szokás, szal na most elbizonytalanodtam keményen :D

2012. dec. 30. 10:28
 20/20 anonim ***** válasza:

Az antennakábel árnyékolásba nem tesznek biztit, nem kell. Az kell, hogy a rádió negatív tápfeszkábele minden körülmények között testponton maradjon.

Senki sehol nem írta, hogy az antennakábel árnyékolásába biztosíték kéne.

2012. dec. 30. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!